NATO'nun yeni lideri Mark Rutte göreve başladı

Eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO'nun yeni genel sekreteri olarak görevi devraldı. Jens Stoltenberg'den görevi teslim alan Rutte, Ukrayna savaşının ve yaklaşan kritik ABD seçimlerinin gölgesinde Batı ittifakını bir arada tutma sorumluluğunu üstlendi.

NATO'nun yeni lideri Mark Rutte göreve başladı

Eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği görevini devralarak resmi olarak ittifakın yeni lideri oldu. NATO’nun Brüksel’deki karargahında düzenlenen törende Jens Stoltenberg, sembolik bir tokmağı Rutte’ye teslim etti.

Rutte, NATO içindeki öncelikleri devam ettirerek, Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesi, NATO üyelerinin savunma harcamalarını artırması ve ABD’nin ittifaka olan bağlılığının korunması yönünde adımlar atmayı planlıyor. Mark Rutte, Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya yönelik askeri desteğin devam edeceğini vurgulayarak bunu “en önemli öncelik” olarak nitelendirerek; “Ukrayna listenin en başında yer alıyor.” dedi. Daha önce Eski ABD Başkanı Trump’a yönelik eleştirileriyle de dikkat çeken Rutte, Avrupa’nın kendi savunmasını güçlendirmesi gerektiğini savunmuştu. Bu kez ABD başkanlık seçimlerinin sonucu konusunda endişeli olmadığını belirtti. Eski Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray’a geri dönme ihtimaliyle ilgili bir soruyu “Endişeli değilim. Adayları iyi tanıyorum ve Donald Trump ile dört yıl birlikte çalıştım.” diyerek yanıtladı.

Rutte’nin zaman zaman diğer Avrupa ülkelerini eleştiren tutumunu dizginlemesi ve savunma projeleri için Avrupa Birliği’nin ortak borçlanmasına karşı olan tutumunu gözden geçirmesi gerektiği  belirtilse de, koalisyon hükümetlerinde uzun yıllar edindiği deneyim, bu rol için onu uygun kılıyor.