TKH 1 Mayıs'ta alanlardaydı: Türkiye işçi sınıfı güçlüdür. Hak ettiği 1 Mayıs’ları Taksim’de kutlayacaktır!

Türkiye Komünist Hareketi işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta alanlardaydı.

TKH 1 Mayıs'ta alanlardaydı: Türkiye işçi sınıfı güçlüdür. Hak ettiği 1 Mayıs’ları Taksim’de kutlayacaktır!

Türkiye Komünist Hareketi Türkiye’nin farklı noktalarında “Emekçilerin Baharı Sosyalizmde” sloganı ile 1 Mayıs meydanlarında yerini aldı. Taksim’de kutlanmak istenen 1 Mayıs’ın AKP iktidarı tarafından sıkıyönetim uygulamaları ile yasaklanmasına karşı Saraçhane Meydanı’na çıkan TKH, Türkiye genelinde Ankara, İzmir, Sakarya, Çanakkale, Antalya ve Hatay’da alanlardaydı.

İSTANBUL

Türkiye Komünist Hareketi 1 Mayıs’ı kutlamak için AKP iktidarının Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını tanımayarak emekçilere kapattığı Taksim’e yürümek üzere sabah saatlerinde Saraçhane’de kortejini oluşturdu.

TKH Merkez Komite Üyesi Kurtuluş Kılçer, Saraçhane’de yaptığı açıklamada “Bu gerici istibdat rejiminin yasaklamasına karşı bu ülkenin işçileri, emekçileri, sendikacıları, devrimcileri, sosyalistleri alanlardaydı. Bütün yasaklamalara rağmen meydanları bırakmayacağımızı biliyorduk. Bunu göstermiş olduk. Yeni bir anayasa süreci var. Bu anayasaya da meydan vermeyeceğimizi bu meydandan ilan etmiş olalım” dedi.

Alanda toplanan TKH’liler Taksim yasağını protesto ederek, işçilerin, emekçilerin haklarını, taleplerini haykırdı. “Paranın saltanatını, yobazın karanlığını ve yabancının roketini yenecek işçi sınıfına selam” pankartı taşıyan TKH, “Yağma yok, sosyalizm var”, “Emekçilerin baharı sosyalizmde”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları attı.

Polis müdahalesinin ardından TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“2024 1 Mayıs’ında hep beraber burada Taksim yasağını tanımamak üzere, işçinin hakkını alması üzerine, AKP’nin bu yasakçı, diktatör tavrına karşı çıkmak üzere buluştuk, yan yana geldik. AKP de istibdat rejimine uygun olarak İstanbul’da bir sıkı yönetim ilan etti. Biz bu sıkı yönetimi tanımayarak evlerimizden çıktık bayraklarımızla burada buluştuk. Türkiye çok 1 Mayıs’lar gördü. Kanlı 1 Mayıs’lar gördü. Sadece alanların değil 1 Mayıs’ın yasaklandığını gördük. Biz burada bu yasağı tanımadığımızı bir kez daha ilan ediyoruz; AKP gidecek işçi sınıfı gelecek. İşçi sınıfının baharı sosyalizmde olacak. Bugün burada bunu bir kez kanıtlamak için buluştuk. Türkiye işçi sınıfı güçlüdür hak ettiği 1 Mayıs’ları Taksim’de kutlayacaktır.”

 

 

ANKARA

Ankara’da 1 Mayıs yürüyüşü ve mitingi yoğun sağanak yağmur altında gerçekleşti.

İZMİR

İzmir’de saat 11.00’de Cumhuriyet Meydanı’na çağrı yapan TKH, “Emekçilerin Baharı Sosyalizmde” pankartıyla miting meydanı olan Gündoğdu’ya doğru yürüdü.

TKH üye ve dostları “Yağma yok sosyalizm var”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok”, “Emekçiler, gençler, yurtseverler saflara” sloganlarıyla 1 Mayıs’ta emekçilerin sözünü söyledi. Miting alanından çıkan TKH korteji, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde sloganlar ve alkışlarla bir yürüyüş gerçekleştirdi; ardından kutlama programı gerçekleştirildi. Parti adına söz alan TKH Merkez Komite Üyesi Hakan Yerlikaya şunları söyledi:

“Değerli dostlar, sevgili yoldaşlar!

Bugün 1 Mayıs, bugün işçi sınıfının birlik mücadele dayanışma günü. Başta Taksim olmak üzere ülkemizin tüm meydanları sömürüye, hayat pahalılığına, gericiliğe, istibdat rejimine hayır sesleriyle yankılanıyor. 31 Mart’ta sömürüye, hayat pahalılığına, gericiliğe, şatafata, kadın cinayetlerine, çocuk istismarlarına, milyonları aç bırakan iktidara çok sert bir yanıt verildi. Milyonlar AKP iktidarına adeta bir sarı kart gösterdi. 31 Mart’ta çıkan sarı kart aslında yetersiz bir karttır dostlar! AKP direkt kırmızı kartı hak etmektedir.

Kırmızı kartı hak eden iktidara normalleşme ve uyum çağrıları yapılmaya başlandığını görüyoruz. Normalleşme arayışındaki ana muhalefetin lideri, 1 Mayıs’ta işçi sınıfının taksim meydanına kaç pankartla girmesi gerektiğine karar vermeye çalışıyor. Taksim Meydanı’nda parti olarak güvenlikten sorumlu olabileceklerini, kefil olduğunu söylüyor. Taksim meydanı başta olmak üzere emekçilerin karşısında tek güvenlik sorunu vardır. O da AKP iktidarıdır !

Seçim derdi bitti peki geçim derdi bitti mi? Bugün milyonları bir kuru ekmeğe muhtaç eden iktidarla uyum içinde olabilir miyiz? İşçileri diri diri toprağa gömen iktidarla uyum içinde olabilir miyiz? Emeklileri açlık sınırı altında bir maaşla ölüme terk eden iktidarla uyum içinde olabilir miyiz? Çocuklarımızı genç kardeşlerimizi ÇEDES, MESEM ve son olarak Maarif modeli gibi uygulamalarla gerici piyasacı eğitim sistemine mahkûm etmeye çalışan iktidarla uyum içinde olabilir miyiz?  Ülkemizin tüm kaynaklarını yerli yabancı sermayeye peşkeş çeken iktidarla uyum içinde olabilir miyiz? Biz normalleşemeyiz, biz komünistlerin, devrimcilerin, bu ülkenin ilerici birikiminin bu iktidarla ve onun arkasında duran sermaye düzeniyle, emperyalizmle ve gericilikle hesabı var. O yüzden yarından itibaren kollarımızı daha da yukarı sıvayalım. Bu gidişe dur diyelim.

AKP zorbalığı karşısında Taksim Meydanı’na girmek için mücadele eden işçi kardeşlerimizi, sosyalistleri, devrimcileri de buradan selamlayalım dostlar.

Bugün bizimle yürüyen, sesimize güç katan, ortak kaygıları ve umutları paylaştığımız tüm dostlarımızı bu yolda sınıfın partisine Türkiye Komünist Hareketi’ne yoldaşlık etmeye çağırıyoruz. Partinizin kapıları açık, partiniz sizleri bekliyor değerli kardeşler, değerli dostlar. Sizleri partimiz adına devrimci duygularımızla selamlıyor ve elinize, ayağınıza, yüreğinize sağlık diyoruz. Hepinizin 1 Mayıs’ını bir kez daha kutluyoruz.”

ANTALYA

SAKARYA

HATAY

TKH Hatay İskenderun’da düzenlenen 1 Mayıs mitingine katıldı.

ÇANAKKALE