Ankara’da "adalet" plaza kiracısı

Ankara Adliyesi’nin bazı birimleri, uzun bir süredir boş olan Çukurambar’daki "Ak Plaza"ya taşındı.

Ankara’da

Ankara Adliyesi’nin bazı birimleri, uzun bir süredir boş olan Çukurambar’daki “Ak Plaza”ya taşındı.

Ankara’da kamu kurumlarının plazalara yerleşmesi bir süredir devam ediyor. Uzun süredir taşınması gündemde olan Ankara Adliyesi’nin bazı birimlerinin Çukurambar’daki bir plazaya taşındığı Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada yer aldı. Açıklamada “Adliyenin birtakım birimlerinin, uzun bir süredir boş olan ve inşaatı bittikten sonra uzun bir süre için tabelasında ‘Ak Plaza’ yazan binaya taşındığını tespit etmiş bulunmaktayız.” dendi.

Son yıllarda kamu kurumlarının lüks plazalara kiracı “çıkması” Şehir Plancıları Odası’nın gündeminde. Ankara Barosu’nun, Adliye binasının Çukurambar’daki binaya taşınması konusunda kendilerinden görüş istediği kaydedilen açıklamada, “Ankara Baro Başkanlığı, Adliye’nin kiracı olarak Çetin Emeç Bulvarı üzerinde, Çukurambar‘da ki bir plazaya taşınması planlanan yerle ilgili olarak meslek alanımız itibariyle uygunluğuna ve kentsel genel etkilerine ilişkin odamızın görüşünü talep eden yazısı ile bilgi edinmiştir. Ankara Baro Başkanlığı‘na 11 Mart 2013 tarihli cevaben yazımızda adliyenin bu alana taşınmasının hata olacağını açıkça belirtmiştik.” Diyen Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi “Söz konusu binanın bir kısım birimleri olsa dahi Adliye Sarayı olarak kullanılması şehircilik ilkelerine aykırı bir karardır. Adliye binaları hukuk bloğu, ceza bloğu, savcılık bloğu, sosyal tesisler, icra müdürlükleri ve diğer alanlar ile bütün şekilde işleyen yapılardır. Bu işlevlerin bir aradalığı ile yargı işlemlerinin ivedilikle yürümesi esastır ve parçalı bir yapılanma yargı işlerliğini de olumsuz etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.

Ankaralılar’ın “adalete” ulaşımı kısıtlanıyor

Çukurambar’daki plazaya ulaşım koşullarının zorluğu ve bölgeye getireceği trafik yükü nedeniyle de elverişli olmadığını belirten Şehir Plancıları Odası Ankara Şube yönetimi açıklamada, “Günübirlik ziyaretçi sayısının yüksek olduğu Adliye Sarayı’nın yerinin güçlü ulaşım ilişkileri, bağlantıları ile birlikte kurgulanması esastır. Özellikle yeraltı treni/metro gibi kentsel toplu taşıma sistemlerine yakınlık önemlidir. Bu haliyle adliye yapısı bütün Ankaralılara eşit bir ulaşım imkânı sunmamakta, Ankaralılar’ın ‘adalet‘e ulaşmaları konusunda bir engel teşkil etmektedir.”dedi.

“Ankara‘da Boş Plazaları Kurtarma Operasyonu Devam Ediyor.” başlıklı açıklamada “Sermayenin kriz riskini kamu kaynaklarını kullanmak suretiyle, kiralama yöntemi ile yaymaya çalışan devletin bu özel müdahalesine dikkat çekmek isteriz.” dendi.