Diyarbakır'da 16 yaşında bir çocuk öldürüldü

Sokağa çıkma yasakları ile birlikte operasyonlar sürerken Diyarbakır'da 16 yaşındaki Şiyar Baran'ın öldürüldüğü bildirildi.

Diyarbakır'da 16 yaşında bir çocuk öldürüldü

surda_catisma_1_sehit_h13900-670x330Sokağa çıkma yasakları ile birlikte operasyonlar sürerken Diyarbakır’da HDP tarafından yapılan ‘Sur için yaşam dursun’ çağrısı ile yapılan protestoda yaşanan polis saldırısından sonra çıkan olaylarda 16 yaşındaki Şiyar Baran’ın öldürüldüğü bildirildi.

Esnafın kepenk kapatma eylemi yaptığı, öğrencilerin okula gitmediği, yolcu minibüsleri ile belediye otobüslerinin çalışmadığı kentte, Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan grup, buradan Sur ilçesine yürümek istedi. Polis yetkilileri, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp’e Sur’a yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi. HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan, Sibel Yiğitalp, HDP ve DBP il başkanlarının da aralarında bulunduğu kalabalık grup, sloganlar atarak polis barikatına kadar yürüdü.

Burada yapılan konuşmanın ardından cadde üzerinde oturma eylemi yapılınca polis, göz yaşartıcı bomba ve ve tazyikli suyla kitleye saldırdı. Bir süre devam eden olayların ardından, göstericiler ara sokaklara dağılıp buralarda barikatlar kurarak giriş çıkışa kapattı. Merkez Yenişehir ile Bağlar ilçelerinde gruplara polis gaz bombası ve tazyikli suyla saldırmaya devam ederken olayların çıktığı mahallelerden zaman zaman silah sesleri duyuldu.

Gün boyu süren olaylar sırasında merkez Yenişehir ilçesi Seyrantepe semtinde göğsüne kurşun isabet eden 16 yaşındaki Şiyar Baran ağır yaralandı. Çevrede bulunanların yardımıyla Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürülen Şiyar Baran, doktorların yaptığı tüm müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.

cizre-catismalar-ic-2Sur’da çatışmalar şiddetlendi

Sur’da şiddetli çatışmalar bugün de devam etti. Fatih Paşa Mahallesi’nde daha önce yakılan Kurşunlu Camii’nin arka tarafında yanan binalardan yükselen dumanlar şehrin diğer noktalarından görünüyor. İlçede neler yaşandığı ise net olarak bilinmiyor.

Hasırlı Mahallesi’nde ise dün gece bombalı saldırı sonucu 1 asker hayatını kaybetmişti. İlçenin Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz mahalleleri ile Gazi Caddesi’nde sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Diğer mahallelerde ise giriş ve çıkışlara üst aramasından sonra izin veriliyor.

Cizre’de halk bodrum katlara sığındı

Cizre’de bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, önceki gün Cudi Mahallesi’nde 40 yaşındaki Zeynep Yılmaz’ın öldürülmesinin ardından, aynı mahallede 2 yaşındaki Yusuf Soslu’nun vurularak hastaneye kaldırıldığını, Yafes Mahallesi’nde ise 37 yaşındaki Kahraman Caba’nın karnına isabet eden şarapnel parçasıyla ağır yaralandığını belirtti. Sarıyıldız, “İlçeye yüzlerce havan atıldı. Dış mahallelere ulaşamıyoruz. Kaymakam ve yetkililer üç gündür telefonlarımıza çıkmıyor” dedi.

sirnak-taki-teror-operasyonlari-100-kisi-7989581_x_300Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken, iki ilçeden de şiddetli patlama ve silah sesleri geliyor; ilçe merkezlerinden dumanlar yükseliyor. Cizre’de sokak aralarındaki barikatlara tanklarla atış yapılırken halkın bodrum katlara sığındığı öğrenildi. Silopi’de ise vatandaşlar gıda ve temel ihtiyaç sıkıntısı yaşıyor.

Cizre’de operasyon ve çatışmalar Cudi, Nur ile Yasef Mahallesi’nde yoğunlaşırken, ilçenin hakim tepelerine konuşlanan tanklardan mahallelerde kurulan barikatlara atışlar yapıldı. Cizre’de 14 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra, başlatılan ve askerlerin de tanklar ve zırhlı araçlarla katıldığı operasyonlar kapsamında zaman zaman şiddetli çatışmaların yaşanıyor.

Tankların barikat kurulan sokak aralarına atışlar yaptığı görülürken, ilçedeki Cudi, Nur ile Yasef mahallelerinde yoğunlaşan çatışma ve patlamalar nedeniyle zaman zaman ilçe merkezinin üstünü duman kaplıyor.
Askerlerin tankların eşliğinde bazı sokaklara girdiği Cudi Mahallesi’nde çatışmalar devam ediyor.

Bu mahalledeki hakim tepelere konuşlandırılan tanklardan da zaman zaman mahallelerde kurulan barikatlara yönelik atışlar yapıldığı görülürken, çatışmaların yoğunlaştığı mahallelerde oturanların evlerinin bodrum katlarına sığındığı ifade ediliyor.

cizre-ve-silopide-catismalar-siddetlendi_1973163Hüda-Par: Askerler Cizre’de iki üyemizin evine zorla mevzilendi

Hizbullah’ın siyasi uzantısı olan Hür Dava Partisi (Hüda-Par), resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada; 3 gün önce, Şırnak’ın Cizre ilçesi Nur Mahallesi’nde güvenlik güçlerinin Halis ve Muhlis Gözüngü isimli üyelerinin evlerine rızaları olmadan el koyduğunu belirtti. Açıklamada, “Her iki üyemizin evinde hala askerler bulunmaktadır ve fiili olarak çatışma yaşanmaktadır” denildi. Hüda-Par, devlet güçlerini üyelerinin evlerini derhal boşaltmaya çağırdı.

Silopi’de en temel ihtiyaçlar bile karşılanamaz hale geldi

Silopi’de bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise, “Şarapnel parçasıyla başından yaralanan 11 yaşındaki Mehmet Mete öldü. 3 gün önce evinin kapısına çıkan Taybet İnan (57), onu kurtarmak isteyen kayınbiraderi Yusuf İnan ve eşi Halit İnan keskin nişancılar tarafından vuruldu. 112 acil servis, kaymakamlık, hatta sağlık Bakanlığı’na kadar konuyu ilettik. Bu 3 yaralıdan Taybet ve Yusuf İnan’ın kan kaybından yaşamını yitirdiği bilgisi geldi. Halit İnan’a ulaşamıyoruz. Cenazeler toprağa verilemiyor, yaralılar hastaneye ulaştırılamıyor. Başak ve Nuh mahallelerinde ‘evlerinizi terk edin’ anansları yapılıyor. Mahallelerden çıkarılan yüzlerce kişi kapalı spor salonuna yerleştirildi. 3-4 saat sonra yakınlarının yanına gönderildiler. Elektirik ve su yok. Burası adeta Kerbela gibi” dedi.

nusaybin-3-940x400Silopi’de de operasyonlar ve çatışmaların ardından çok sayıda binanın hasar gördüğü belirtiliyor.

Silopi’deki Başak, Nuh, Cudi ile Barbaros mahallelerine yönelik operasyonlar devam ederken, 3’üncü Cadde üzerinde bulunan Mesut Balaman’a ait eve dün bomba isabet etti. Patlamanın olduğu odanın boş olması olası bir faciayı önledi.

Çatışmaların yoğunlaştığı Başak ve Barbaros mahallelerindeki evlerini terk eden yaklaşık 500 kişi güvenlik güçleri tarafından bir spor salonuna yerleştirildi. Burada bir süre bekleyen vatandaşlar istekleri doğrultusunda hendeklerin bulunmadığı Dicle ve Ofis mahallelerindeki yakınlarının yanlarına götürüldü. Nuh, Cudi, Yenişehir, Karşıyaka, Yeşiltepe, Şehit Harun Boy mahallelerinde oturan birçok ailenin başta su olmak üzere gıda ve temel ihtiyaç sıkıntısı çektiği kaydedildi.

sur17Nusaybin’de İpek Yolu da ulaşıma kapatıldı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde de gece boyunca durulmayan çatışmalar bugün de devam ediyor. Polis ve askerlerin düzenlediği operasyonlarda, dün gece ve bugün silah ve patlama sesleri duyuldu.

Nusaybin’de 14 Aralık günü 4 mahallede ilan edilen ve dünden itibaren 15 mahalleye yayılan sokağa çıkma yasağı devam ederken, yasak kapsamında uluslararası İpek Yolu da ulaşıma kapatıldı. İlçede gece boyunca devam eden çatışmaların ardından sabah saatlerinden itibaren de birçok mahalleden silah ve patlama sesleri yükseldi. Vatandaşlar da sokağa çıkma yasaklarını pencere ve balkonlarında tencere ve tava çalarak protesto etti.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağı 7 saatlik aradan sonra tüm ilçede devam ederken, kentte 2 sivil daha çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdi.
Fırat Mahallesi’nde 2 kişinin hayatını kaybettiği, sabah saat 10.00 sıralarında yaşamını yitiren 2 kişinin cenazelerinin uzun süre oldukları sokaktan alınamadığı bildirildi.

nusaybinin-tamamina--c8154627ea5a39d8edacMahalle muhtarı ve mahalle sakinlerinin çabalarıyla Nusaybin Belediyesi cenaze aracının bölgeye gelmesiyle 41 yaşındaki Medeni Orak ve kimliği henüz belirlenmeyen 1 kişinin cenazesi olduğu yerden alınarak Nusaybin Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Sur’da nüfusun yüzde 90’ı göç etti

Hürriyet’ten Rifat Başaran’ın haberine göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun onayıyla Diyarbakır’a giden Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı ve İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Genel Merkez’e sunulmak üzere rapor hazırlamak için Diyarbakır’da incelemeler yaptı. Yarayıcı’nın, raporda da yer verilecek izlenimleri şöyle:

“Olabildiğince çok vatandaşla sohbet ettik. Herkes, bir konuya dikkat çekiyor; yaralanan kardeşlik. Genel bakış, ‘Kardeşlik dediğimiz, kardeşimiz olan batıda yaşayanların, bizim yaşadıklarımızı hissetmesi, anlamasıdır ve bize ses vermesidir’ diyorlar. Bizim izlenimimiz de batıda yaşayanlarla duygusal kopuşu var, kırgınlık var. m Bugüne kadar çatışmalar dağlarda ve kırsalda yaşanıyordu. Şimdi üzülerek görüyoruz kent savaşına dönüştürülüyor. Düşük yoğunluklu savaş, daha büyük yoğunluğa ulaşmadan önünü almak lazım.

1_11 Ocak 2015 ile 5 Aralık 2015 tarihleri arasındaki 11 aylık süreçte, Diyarbakır ve ilçelerinde 523 kişi çatışmalar nedeniyle yaşamını yitirmiş. 171’i güvenlik gücü, 195’i militan, 157’si ise sivil vatandaş. Ölümlerin 135’inin 3 Nisan 2015’te İç Güvenlik Yasası’nın onaylanmasının ardından yaşandığı söyleniyor.

Güvenlik güçlerinin tavrıyla ilgili şikâyetler var. Duvarlarda yazılan yazılar, zırhlı araçlardan yapılan anonslar, vatandaşa karşı küfür ve hakaretlerin adresinin, özel tim ve terörle mücadele şubesinden gelenler olduğu anlatılıyor. Vali, bazı polislere soruşturma başlattıklarını söyledi. 200 bini aşkın insan, sokağa çıkma yasağı nedeniyle göç etmek zorunda kalmış. Sadece Diyarbakır’da Sur içinde yaşayan 24 bin kişiden 22 bini göç etmiş. Okullar kapalı, sağlık ocakları kapalı, kurumların tamamı kapalı.

Sur’da iki haftada 361 esnaf dükkan kapatmış, 50 esnaf işyerini taşımış. Sur, Diyarbakır’da ticaretin can damarı. 300 kişilik bir restorana gittik, bomboştu. Günlük cirosunun 15-20 bin TL’den 1000 TL’ye indiğini, 4 aydır çalışanların sigortasını ödeyemediklerini anlattı.”

Asker ve polis ölümleri de devam ediyor

Cizre’deki çatışmalar sırasında ağır yaralanan polis memuru Atilla Güneş’in Ankara GATA’da süren tedavisine rağmen akşam saatlerinde hayatını kaybettiği bildirildi.

resized_3de52-A610477_02Bitlis’teki Sehi ormanları mevkisinde PKK’ye yönelik operasyonda güvenlik güçlerinin geçişi sırasında toprağa döşenen el yapımı patlayıcı PKK’liler tarafından infilak ettirildi. Patlamada 2 asker hayatını kaybederken, 6 asker de yaralandı.

Yine Sur ilçesinde, yaşanan çatışmalar sırasında patlayan bomba nedeniyle ağır şekilde yaralanan bir uzman çavuş hastaneye kaldırılmak istenirken yolda hayatını kaybetti.

Yasakları protesto eden 45 kişi gözaltına alındı

Yasakları protesto için Van, Hakkâri ve Şırnak’ta esnaf kepenk açmadı, öğrenciler okulları boykot etti. Toplu taşıma araçlarının çalışmadığı kentlerde belediyeler çöpleri toplamadı.

Polisin düzenlediği operasyonlarda İstanbul’da 17, Hakkâri merkez ve Yüksekova İlçesi’nde 13, Muş’un Varto İlçesi’nde 4, Mardin’in Derik İlçesi’nde 6, Antalya’da ise 3’ü üniversite öğrencisi 5 kişi olmak üzere toplam 45 kişi gözaltına alındı. Mersin’de HDP Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Fazıl Türk’ün de aralarında bulunduğu 28 kişi adliyeye sevk edildi.