Erdoğan yine "ispatlayın" dedi

Katar'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Savunma Bakanlığı'nın yaptığı basın toplantısına karşı yine "ispatlasınlar" karşılığını verdi.

Erdoğan yine

Katar’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Savunma Bakanlığı’nın yaptığı basın toplantısında kendisinin ve ailesinin IŞİD’le petrol ticaretinde doğrudan yer aldığına ilişkin söylenenlere yine “ispatlasınlar” karşılığını verdi.

Erdoğan, “Çok açık ve net söyledim. Bu iftirayı atanlar bunu ispat etmek zorundadır. Bunu ispat ettikleri anda ben Cumhurbaşkanlığı koltuğunda bir dakika durmam” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD’in petrollerini satın aldığı iddiasını iftira olarak nitelerken Türkiye’nin bir terör örgütünden petrol alacak kadar ahlaki değerlerini kaybetmediğini söyledi.

“Rusya orantısız tepkilerine devam ederse biz de tedbir almak zorunda kalacağız”

Erdoğan, iki ülke arasındaki gerilimin düşürülmesini istediklerini söylerken, “Bizim bu hadiseyi tırmandırma amacımız kesinlikle bulunmamaktadır. Diplomasi ve diyalog kanallarının işletilerek, sağduyunun galip geleceğini umuyorum. Ateşe körükle gitmek kimsenin yararına değil. Türkiye ile Rusya, önlerinde gerçekten çok büyük iş birliği potansiyelleri olan iki büyük ülkedir. Biz, duygusal davranmadık şu ana kadar bundan sonra da duygusal davranmayacağız. Biz, uluslararası diplomasi neyi gerektiriyorsa o diplomatik dille hareket edeceğiz. Bu sorunun ne mevcut ilişkimize ne de potansiyelimize daha fazla zarar vermesini istemiyoruz.” dedi.

Öte yandan Erdoğan, Rusya’nın tepkilerinin orantısız olduğunu söylerken bu tepkilerin devam etmesi durumunda kendilerinin tedbir alacağını sözlerine ekledi.

Katar ile doğalgaz anlaşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani’nin ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından başta doğalgaz olmak üzere eğitim, çevre, denizcilik, enerji, bilim ve teknoloji alanında 15 ayrı anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar arasında vizesiz seyahat konusundaki anlaşma da yer alıyor.

Türkiye’nin Katar’da sıvı doğalgaz ithalatına ilişkin ayrıntılar açıklanmazken Arap basını, toplamda 1,2 trilyon metreküplük bir miktar için doğalgaz anlaşması yapıldığını ileri sürdü. Ancak doğalgaz anlaşmasının sadece bir mutabakat metninden ibaret olduğu ve tarafların bu çerçevede asıl anlaşmanın altyapısını oluşturmak için hazırlığa başladığı anlaşılıyor. Katar’dan sıvı doğalgaz ithalatının miktar ve vadesinin de yer alacağı asıl anlaşmanın en kısa sürede imzalanacağı belirtiliyor.