Fransız uçak gemisi Basra Körfezi’ne gidiyor

Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle, Basra Körfezi'ne gidiyor.

Fransız uçak gemisi Basra Körfezi’ne gidiyor

Fransız ordusu, Paris katliamı sonrasında Akdeniz’e gelerek koalisyon güçleri adına operasyonlara katılan Charles de Gaulle uçak gemisinin Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz’den geçerek Basra Körfezi’ne gideceğini açıkladı.

 

Açıklamada, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun deniz gücünün yönetimini de devralan uçak gemisinin, iki haftalık yoğun operasyonlardan sonra dün Süveyş kanalını geçtiği bildirildi. ABD tarafından kurulan koalisyonun deniz gücü “Task Force 50” (Görev Gücü 50) ismini taşıyor ve ilk defa Amerika dışında bir ülke bunun kumandasını almış bulunuyor.

 

Bu deniz gücünün Bahreyn’de oldukça stratejik bir bölgede yer alan Amerikan askeri üssü ile koordinasyon içerisinde çalışacağı bildiriliyor. 23 Kasım’dan beri Akdeniz’de Suriye ve Irak’taki askeri operasyonlara katılan uçak gemisi havadan 130 sorti, 22 bombardıman ve 9 istihbari operasyon yapılmasını sağladı. Bununla birlikte, yapılan operasyonlara Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’de bulunan on iki adet Fransız avcı uçağı da operasyonlara aktif bir şekilde katılıyor.

Uçak gemisine hava ve deniz altı saldırılarına karşı birer fırkateyn, bir adet kılavuz gemi yanında Belçika ve Almanya’nın gönderdiği birer fırkateynin de eşlik ettiği bildirildi. Hatırlanacağı üzere Almanya geçtiğimiz hafta uluslararası koalisyonda askeri olarak daha aktif yer almayı, bir adet fırkateyn, 9 adet uçak ve bin 200 askeri bölgeye göndermeyi kararlaştırmıştı.