"Mış" gibi "miş" gibi yapmak

Önceki gün bu köşede Taha Akyol’un yazdıkları eleştirilmiş kendisinin bilerek ve isteyerek basın yoluyla her gün “milliyetçilik, şovenizm, liberalizm,  vb. ” çığırtkanlığı yaptığı yazılmıştı. Yanılmışız… Çünkü Taha Akyol’un bugünkü “Suriye’deki Rusya” başlığını verdiği köşe yazısını okursanız hemen göreceksiniz. Suriye sınırında Türk jetleri tarafından “sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle angajman kuralları çerçevesinde” SU 24 tipi Rus uçağı... View Article

Önceki gün bu köşede Taha Akyol’un yazdıkları eleştirilmiş kendisinin bilerek ve isteyerek basın yoluyla her gün “milliyetçilik, şovenizm, liberalizm,  vb. ” çığırtkanlığı yaptığı yazılmıştı. Yanılmışız…

Çünkü Taha Akyol’un bugünkü “Suriye’deki Rusya” başlığını verdiği köşe yazısını okursanız hemen göreceksiniz.

Suriye sınırında Türk jetleri tarafından “sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle angajman kuralları çerçevesinde” SU 24 tipi Rus uçağı vurularak düşürülmüş ama Taha Akyol çok rahat; “mış”, “miş” “sanki ”gibi yaşıyor ve yazıyor.

Taha Akyol’a göre:

Rusya sınır ihlali yapmadıklarını açıkla(ma)mış.

Rusya Federasyon Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Klintseviç olayı ‘uluslararası provokasyon’ olarak değerlendir(me)miş.

Putin, Türkiye’yi ‘terör işbirlikçisi‘ olmakla suçlamakla kalmamış, “Sırtımızdan hançerlendik” ve ‘ciddi sonuçlar doğacağını’ söylem(em)iş.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yapacağı Türkiye ziyaretini iptal et(me)miş.

Moskova’daki Türk savunma ataşesi Rus dışişlerine çağrılarak protesto notası veril(me)miş.

Ajanslara konuşan bir “Türkmen komutan” dedikleri kişi Elazığlı Alpaslan Çelik isimli ülkücü faşist, Türkiye’nin vurduğu Rus jetindeki iki pilotu öldürdüklerini açıkla(ma)mış.

En büyük Rus turizm şirketlerinden biri Türkiye’ye turlarını durdurma kararı al(ma)mış.

Rusya’nın müttefiki Suriye de, Putin’in açıklamasına benzer bir yorum yaparak uçağın düşürülmesini “Türkiye’nin terörizme verdiği desteği gösteriyor” diye yorumlam(am)ış.

Krizle ilgili ABD kanadından “IŞİD karşıtı koalisyonun” sözcüsü Albay Steve Warren “Bu olay Rusya ve Türkiye hükümetleri arasındadır. (ABD koalisyonunu) ilgilendiren bir konu değildir” de(me)miş.

Rusya Devlet Başkanı’nın Basın Danışmanı  Dimitri Peskov da, şu anda Türkiye’ye karşılık olarak uçak seferlerinin ya da doğalgaz sevkiyatının durdurulmasının veya askeri bir yanıt düşünülmediğini “Bu dostane olmayan adıma bir cevap vermemiz kaçınılmaz” de(me)miş.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Javier Couso, Türkiye’nin Rus savaş uçağı SU-24’ü vurmasına “Bu, günden güne istikrarsızlaşan Türkiye’nin sorumsuzca eylemleridir” de(me)miş.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Sargoy ise, Türkiye ile askeri ilişkileri askıya aldıklarını söyle(me)miş.

Bir gazete köşesinde yazmak için çözümleme yapma, satır aralarını okuma, olaylar ve olgular arasında analoji kurmak vs. gibi sayısız hüner sahip olması gerekir.  Taha Akyol’da bu köşe yazarlığı yeter şartların hiçbiri bulunmuyor.