Nasrallah: “Bize yönelik saldırılar sizin kaçınılmaz çöküşünüze yol açacaktır”

Lübnan Hizbullah örgütü, önde gelen komutanlarından Samir Kantar’ın Suriye’de hava saldırısında öldürülmesinden sorumlu olan İsrail’in bunun bedelini ödeyeceğini açıkladı. Pazartesi günü binlerce kişinin katıldığı Kantar’ın cenaze töreninde konuşan Hizbullah liderlerinden Haşim Sefaaddin de Tel Aviv’den Kantar’ın ölümünün hesabının sorulacağını söyleyerek  “İsrailliler Samir Kantar’ı öldürerek bir hesabı kapattıklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Birçok başka hesabı açtıklarını görecekler.” dedi. İsrail’in... View Article

Nasrallah: “Bize yönelik saldırılar sizin kaçınılmaz çöküşünüze yol açacaktır”

Lübnan Hizbullah örgütü, önde gelen komutanlarından Samir Kantar’ın Suriye’de hava saldırısında öldürülmesinden sorumlu olan İsrail’in bunun bedelini ödeyeceğini açıkladı.

Pazartesi günü binlerce kişinin katıldığı Kantar’ın cenaze töreninde konuşan Hizbullah liderlerinden Haşim Sefaaddin de Tel Aviv’den Kantar’ın ölümünün hesabının sorulacağını söyleyerek  “İsrailliler Samir Kantar’ı öldürerek bir hesabı kapattıklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Birçok başka hesabı açtıklarını görecekler.” dedi.

İsrail’in cumartesi akşamı Şam’da düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın önde gelen isimlerinden Samir Kantar hayatını kaybetmişti.

Dün Kantar’ın Beyrut’taki cenaze töreninin ardından canlı yayında açıklama yapan Hizbullah Genel Sekreteri Seyid Hasan Nasrallah da İsrail’in Samir Kantar’ı kasten öldürdüğünü belirterek, “Uygun zaman, mekân ve yolla cevap verme hakkımız var ve bunu uygulayacağız” dedi.

Nasrallah, Şam kırsalındaki Jaramana bölgesinde bulunan evinde 7 Suriye direnişçisi ile birlikte öldürülen Samir Kantar’a yönelik suikastten İsrail’in sorumlu olduğunu söyleyerek Kantar’ın bulunduğu evin savaş uçaklarının güdümlü füzeleriyle vurulduğunu belirterek, suikastı İsrail’in yaptığından şüphelerinin olmadığını dile getirdi.

Samir Kantar, Filistin Kurtuluş Örgütü esiri olarak 1979 yılında 16 yaşındayken İsrail tarafından tutuklanmış, 2008 yılında İsrail ve Hizbullah arasındaki esir değişimi anlaşmasıyla serbest bırakılmıştı.

Hizbullah lideri, Kantar’ın İsrail’in hedefinde olduğunu ifade ederken, “Suriye’deki bazı silahlı gruplar (ÖSO) suikasti üstlenmeye çalışıyor. Suikastin arkasında siyonist güçlerin olduğunu açıkça söylüyoruz. Kantar bizden biridir. İsrail, onu kasten öldürdü. Buna karşı uygun zaman, mekân ve yolla cevap verme hakkımız var ve bunu uygulayacağız” ifadelerini kullandı.

ABD’ye de meydan okudu

Nasrallah, ABD Senatosu’nun Hizbullah’a yönelik ekonomik yaptırım kararını da “Adil olmayan ve yanlış suçlamalar” sözleriyle eleştirerek yaptırım kararının dünyada ve insanların zihinlerinde Hizbullah’ı karalamaya yönelik siyasi suçlamalardan ibaret olduğunu savundu.

Lübnan’da ve dünyada hiçbir bankada fonları bulunmadığını belirten Nasrallah, “Bazı bankalar şimdiden önlem almaya başladı. Onları Amerikalılara boyun eğmeme konusunda uyarıyorum” derken “Bize yönelik saldırılar yakında sizin kaçınılmaz çöküşünüze yol açacaktır. Bu yüzden ne yapmak istiyorsanız yapın” ifadelerini kullandı.

Hizbullah’a dönük, yayın organları, uydu operatörleri ve ekonomik yaptırımları içeren yasa tasarısı ABD Kongresi Senato ve Temsilciler Meclisi’nden oy birliğiyle geçerek, ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanmıştı.

Bu yıl, Hizbullah güçleri İsrail’in kuzeyinde bulunan Galilee bölgesinde İsrail askeri güçlerine Hizbullah komutanı Imad Moughaniyah’ın oğlunun İsrail hava saldırıları sonucunda öldürülmesine cevaben saldırırken geçtiğimiz Pazar günü de üç Katyusha roketiyle gerçekleştirdiği saldırıya karşılık İsrail güney Lübnan’a dokuz topçu saldırısı gerçekleştirmişti.

Hizbullah liderinin açıklamalarının ardından İsrail ordusu Hizbullah güçlerinden gelecek olası bir saldırı ihtimaline karşı güney Lübnan sınırına yakın bölgedeki yığınağını arttırdı.

Nasrallah açıklamasında Nijerya’da Şiilere dönük soykırımı da kınarken uluslararası kamuoyunun buna sessiz kalmasını eleştirdi. Hizbullah lideri, Abuja hükümetinin Şii lider Ibrahim al-Zakzaky’yi derhal serbest bırakmasını ve tutuklamadan ve katliamlardan sorumlu olanları adalet önüne çıkarmasını gerektiğin söyledi.

Nijerya ordusu, 12 Aralık’ta Zaria’da yüzlerce Şii’yi katlederken, 13 Aralık’ta da Nijerya İslami Hareketi lideri Zakzaky’nin evini kuşatarak, hareketin liderlerinden biri dâhil olmak üzere 200 kişiyi öldürmüş ve Zakzaky’yi tutuklamıştı.