Özcan Alper'in üçüncü filmi 'Rüzgârın Hatıraları' vizyonda

Özcan Alper'in üçüncü filmi 'Rüzgârın Hatıraları' gösterimde. Filmin başrollerinde yönetmenin ‘Sonbahar’ filminde de birlikte çalıştığı oyuncu Onur Saylak ile Sofya Khandamirov yer alıyor. Filmde ayrıca Ebru Özkan, Mustafa Uğurlu, Murat Daltaban, Menderes Samancılar ve Tuba Büyüküstün rol alıyor.

Özcan Alper'in üçüncü filmi 'Rüzgârın Hatıraları' vizyonda

Sonbahar ve Gelecek Uzun Sürer filmlerinin yönetmeni Özcan Alper’in Antalya Film Festivali’nde 3 ödül kazanan “Rüzgarın Hatıraları” adlı filmi vizyona girdi.

‘Rüzgârın Hatıraları’, II. Dünya Savaşı yıllarında, ailesini soykırımda kaybetmiş olan çevirmen ve ressam Aram’ın siyasi nedenlerle, hayatını kurtarmak için İstanbul’dan kaçışını anlatıyor.

Hükümete muhalif bir gazete çıkartan, gayrimüslim yazar Aram’ın İstanbul’da küçük bir matbaası vardır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de de artan yabancı düşmanlığı Aram’ı ve gazetesini bulur. Ödeyemeyeceği bir varlık vergisi yükümlülüğü ile arananlar listesine giren Aram, çareyi yakın arkadaşının yardımıyla kaçmakta bulur. Sovyet Gürcistan’ın sınırına gelmeden, Karadeniz ormanlarında saklanacak bir kulübe bulur. Burada sınıra geçeceği günleri sabırla beklerken, sürgünde yazmaya ve geçmişini unutmamak için çizmeye devam eder. Bu sürgün hiç bitmeyecek gibidir…

İstanbul ve Karadeniz’de, Gürcistan sınırındaki bir orman köyünde geçen filmin hikâyesinde, Özcan Alper’in önceki filmlerinde de ele aldığı bellek ve yüzleşme temaları öne çıkıyor.

Çekimleri Gürcistan’da yapılan filmin senaristi, aynı zamanda yönetmeni de olan Özcan Alper, filmin çocukken dinlediği ’Soğuk Savaş’ dönemi hikayeleri, Aram Pehlivanyan’ın şiiri, Türkiye’den kaçarken, ölürken bile Karadeniz’in kıyısında Türkçe radyo dinlemesi, Nazım Hikmet’in Varna’dan yazdığı şiirler gibi olaylarla kafasında geliştiğini kaydetti.

Filmin başrollerinde yönetmenin ‘Sonbahar’ filminde de birlikte çalıştığı oyuncu Onur Saylak ile Sofya Khandamirov yer alıyor. Filmde ayrıca Ebru Özkan, Mustafa Uğurlu, Murat Daltaban, Menderes Samancılar ve Tuba Büyüküstün rol alıyor. Film dünya prömiyerini ekim ayında Hamburg Film Festivali’nde yapmıştı.