Suriye’nin rejim karşıtları ikiye mi bölündü? Riyad Konferansı sürerken, Kürtler Haseke’de toplanıyor

Suudi Arabistan’ın “muhalifler konferansı” için çağrı yaptığı Suriyeli rejim karşıtları Riyad’da toplanırken, Türkiye’nin baskısıyla zirveye davet edilmeyen Kürt gruplar Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Haseke’de ayrı bir konferans düzenliyor. Konferansın organizatörlerinden PYD Eşbaşkanlık Siyasi ve Medya Sorumlusu Sihanuk Dibo  Haseke’deki toplantıda Suriye’ndeki sistemin “adem-i merkezileştirilmesi” ve “Kürt halkının ulusal hakları için anayasal ve adil çözümlerin” neler olabileceğinin... View Article

Suriye’nin rejim karşıtları ikiye mi bölündü?  Riyad Konferansı sürerken, Kürtler Haseke’de toplanıyor

Suudi Arabistan’ın “muhalifler konferansı” için çağrı yaptığı Suriyeli rejim karşıtları Riyad’da toplanırken, Türkiye’nin baskısıyla zirveye davet edilmeyen Kürt gruplar Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Haseke’de ayrı bir konferans düzenliyor.

Konferansın organizatörlerinden PYD Eşbaşkanlık Siyasi ve Medya Sorumlusu Sihanuk Dibo  Haseke’deki toplantıda Suriye’ndeki sistemin “adem-i merkezileştirilmesi” ve “Kürt halkının ulusal hakları için anayasal ve adil çözümlerin” neler olabileceğinin konuşulacağını belirtti. Konferansın düzenlenmesinde rol alan diğer bir isim olan Suriye Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Komitesi üyesi Abdel Salam Ahmed de ‘Suriye halkını temsil edebilen siyasi bir vücut ve tek bir siyasi görüş geliştirilmesi’ hedefinde olduklarını belirtti.

PYD tarafından kurulan ve PKK ile bağlantılı olan Suriye Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Suriye’deki Kürt bölgelerinde sivil toplum örgütü kurucularından ve faaliyet yürüten gruplardan biri.

Katılımcı sayısının 100’ü bulduğu söylenen Riyad toplantılarına PYD, YPG ve YPG’nin de içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri davet edilmemişti.

Suriye Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi (NCC) sözcüsü Haytham Manna da Ahrar’uş Şam’ın Riyad’a davet edilmesi nedeniyle Haseke’deki toplantıya katılacağını açıkladı.

Demokratik Suriye Partisi (PYD) ise Suudi Arabistan tarafından daha önce Riyad’a davet edilmiş olmasına rağmen, Türkiye’nin baskısı nedeniyle daveti geri çekmişti.

2 gün sürecek konferansa Kürt grupların yanı sıra, Süryani Demokrat Partisi, Arapların önde gelen bazı isimleri ve dini liderlerin katılacağını belirtiliyor.

Toplantının ana gündemi Suriye’nin adem-i merkezileştirilmesi

IŞİD’e karşı savaşan Kürt grupların öncülüğünde kurulan ve içerisinde ÖSO’ya bağlı gruplardan oluşan Ceyş’ül Suvar,  Burkan El Fırat ve El Sanadid Kuvvetleri gibi bazı silahlı grupların da bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDF) sözcüsü Talal Silo, “konferansın SDF’nin siyasi yüzü olduğunu” söyledi. Suriye Ulusal Koordinasyon Komitesi ve Asuri Demokratik Partisi de Çarşamba günü de devam edecek olan Haseke’deki konferansın katılımcılar arasında.

Konferansın ana gündem maddesinin Suriye’de merkezi olmayan bir siyasi sistemin kurulması olduğu belirtilirken, IŞİD’e karşı savaşın da bir diğer gündem maddesi olması bekleniyor. TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Abdülkerim Ömer AFP’ye verdiği demeçte, “2011’deki krizin başlangıcından bu yana ulusal muhalefet, ilk kez despot rejim ve terörizmden arındırılmış alanlarda konferans gerçekleştiriyor” diyerek konferansın niteliğine dair bilgi verdi.