Türk askeri geri çekildi

Numan Kurtulmuş, “Başika kampındaki askeri birliğin Irak'ın kuzeyinde başka bir noktaya çekildiğini” açıkladı.

Türk askeri geri çekildi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Başika kampındaki askeri birliğin Irak’ın kuzeyinde başka bir noktaya çekildiğini” açıkladı.

Kurtulmuş, dün Ankara’da, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Hükümet Sözcüsü, “Musul’daki Türk askeri varlığının Irak’ın kuzeyindeki bir başka noktaya çekildiğini” söyledi.

Türk askerinin varlığının Musul Ulusal Muhafız Kuvvetleri’nin eğitilmesi için bölgede bulunduğunu tekrarlayan Kurtulmuş, IŞİD’in tehdidinden oradaki insanların korunması, oradaki askerlerin korunması için de oraya ilave bir güç kaydırıldığını belirtti.

Numan Kurtulmuş, kamuoyunun konuya çok abartılı bir şekilde yaklaşması ve Irak hükümetince bazı olağanüstü hassasiyetlerin oluştuğu, konunun uluslararası alana taşınmasına neden olduğuna işaret ederek, şunları belirtti:

“Türkiye, bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak ve DAEŞ’in de bizim üslerimize karşı yakın tehdidini her an gözetleyerek, oradaki birliklerimiz belirli bir noktaya, yine Irak’ın kuzeyinde belli bir noktaya çekildi ve bunun üzerine de zaten Irak merkezi hükümetinden de Türkiye’nin bu adımının olumlu karşılandığına dair açıklamalar yapılmış oldu.

Böylece, Başika örneğinden, Başika olayından kalkarak Irak merkezi hükümeti ile Türkiye arasında bir sorun ve gerilim yaşanmasını isteyen çevrelerin de istekleri olmamış oldu, bu gerilim bir türlü sonlandırılmış bulundu.”

Peşmerge Güçleri’nin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliğine, 4 Aralık’ta takviye yapılmıştı.

Türkiye, tepkiler üzerine 10 gün sonra buraya yaptığı askeri yığınağı başka bölgelere kaydırmıştı.

Bağdat Türkiye’yi BM’ye şikayet etmiş ve “Kendi aranızda çözün” içerikli tavsiye kararı çıkmıştı.