Ukraynalı Üst Düzey Yetkili Rusya’daki IŞID Saldırılarına Yardım Etmek İstiyor

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı, Ukraynalılar’ın IŞİD’in Suriye’deki Rusları teşhis edip öldürmelerine yardımcı olmaları gerektiğini ifade etti.

Ukraynalı Üst Düzey Yetkili Rusya’daki IŞID Saldırılarına Yardım Etmek İstiyor

Rus savcılar, Ukrayna’da siyasetin önde gelen bir ismini, Suriye’deki IŞİD’e yönelik hava harekatında görev alan Rus pilotları öldürmesi için İslam Devleti’ne çağrıda bulunması nedeniyle terörizme destek vermekle suçladı.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov’un müsteşarlarından Anton Geraşçenko Facebook’ta “Şeriat Kanununa göre” IŞİD’in, Suriye’de bulunan Rus kuvvetlerinden intikam almasına yardım etmek isteyen bir “arkadaş”ın mesajını paylaştı.

Geraşçenko, Facebook’ta “Rus propaganda kanallarının” ve Rus ordusunun her haberinde Suriye’de bulunan personeliyle “gösteriş” yaptığını anlatan bir mesaj aldığını söyledi.

Söz konusu bildirim ve Geraşçenko’nun Facebook sayfası birkaç saat erişilemez konuma geçti. Fakat birkaç saat sonra hem bildirime erişim hem de Geraşçenko’nun Facebook sayfası açıldı. Ekran resmi sayesinde bildirim görüntülenebildi.

Kullanıcı, Geraşçenko’ya “ Onların televizyondaki görüntüleri, İslam Devleti militanlarının ve çoğu Kafkasya bölgesinden olmak üzere, Rusya’daki IŞİD taraftarlarının bu yüzleri bulmasını sağlayacaktır. Bu kişilerden Şeriat kurallarına göre intikam alacaklarını düşünüyorum” diye yazdı.

Suriye’deki Rus askeri uçaklarını görüntüleyen RT videosunu paylaşan Geraşçenko da bu fikirden ilham almış gibi görünüyor. IŞİD’e karşı savaşan Rus askerleriyle herhangi bir bilgisi olan herkesi bu bilgileri Mirotvorec (Arabulucu) adlı web sitesinde paylaşmaları konusunda teşvik eden müsteşar, Bu bilgiler için söz konusu sitede “Suriye ve Ortadoğu’da Putin’in suçları” başlıklı bir sekme olacağı bilgisini de verdi. Geraşçenko’nun facebook arkadaşlarının çoğu bu fikri “parlak” ve “etkili” bularak destekledi. Ancak, herkes bu davetten aynı şekilde etkilenmedi. Paylaşıma yapılan yorumlarda bazı kullanıcıların, “Anton Geraşçenko İslam Devleti’ni mi destekliyor?”, “Anton Geraşçenko, sen delirdin mi?” ifadeleri yer aldı.

Geraşçenko ‘nun desteklediği Mirotvorec (Arabulucu) adlı web sitesi, Kiev’deki yönetime muhalif olan milletvekilleri, aktivistler ve gazeteciler ile Doğu Ukrayna’daki hükümete karşı mücadele eden savunma güçleri hakkında oldukça detaylı bilgileri paylaşıyor. Onları “terörist” ve “federalleşme destekçileri” olarak tanımlıyor.

Kişisel bilgiler, bu kişilerin adreslerini, sosyal medya hesaplarının linklerini, biyografilerini ve Ukrayna basınında haklarında çıkmış bütün bilgileri içeriyor. Sitenin “başarılı görevler” den söz eden şifreli mesajları paylaştığı kendi sosyal medya hesabı var.

Aralarında muhalif siyasetçi Oleg Kalaşnikov ve gazeteci Oles Buzina’nın da olduğu birçok kişi, bu web sitesinde kişisel bilgilerinin paylaşılmasından kısa süre sonra öldürülmüşlerdi.

Kaynak: russia-insider.com