Yine bir Rus uçağı düştü

Son bir haftada Rus uçaklarının yaşadığı 3. uçak kazasında 10 kişi yaşamını yitirdi.

Yine bir Rus uçağı düştü

Güney Sudan’da Rus mürettebatlı bir kargo uçağının düşmesi sonucunda 10 kişi öldü. Bu kaza son bir haftada Rus uçaklarının yaşadığı 3. uçak kazası oldu. Uçağın bir köye düştüğü bildiriliyor.

Güney Sudan’ın başkenti Cuba’daki havalimanından kalkan bir kargo uçağı, havalandıktan kısa süre sonra acil iniş yaparken düştü. Rus yapımı ve mürettebatlı olduğu söylenen uçakta ölenlerin sayısı hakkında çelişkili bilgiler gelmeye devam ediyor. Rusya Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi ise uçağın Rusya’ya kayıtlı olmadığını söyledi.

Ölü sayısı konusunda çelişki sürüyor

South Sudan Tribune sitesine göre, uçaktaki 7 yolcu ve 5 Rus mürettebattan 10 kişi ölürken yalnızca 2 kişi sağ çıkabildi.

Öte yandan Güney Sudan Başkanlık Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada da önce “Rus yapımı Antonov AN-12 kargo uçağı, yolcu ve mürettebatıyla düştü” ifadesi kullanıldı. Uçakta 20’ye yakın yolcu ve mürettebat bulunduğu belirtilen açıklamada, 2 kişinin hayatta kaldığı, uçağın düştüğü yerdeki sivillerin de ölmüş olabileceği ifade edildi.

Bu arada diğer bir yerel haber sitesi, 40 kişinin öldüğünü öne sürdü. Reuters’e göre de, görgü tanıkları enkaz alanında 40’tan fazla ceset saydıklarını belirtti. Adını vermeyen bir polis memuru da en az 41 ölü olduğunu iddia etti.

TASS ajansına göre de Sözcü Ateni Wek daha sonra 41 kişinin öldüğünü açıkladı. Wek sağ kurtulan 2 kişiden birinin mürettebat üyesi, diğerinin de bir çocuk olduğunu aktardı. AP ajansı da ölü sayısını 25 olarak verdi.

Düşüş nedeni aşırı yükleme ya da teknik sorun

Güney Sudan’ın havacılık kurumu uçağın aşırı yükleme ya da teknik bir sorun nedeniyle düşmüş olabileceğini aktardı.

Uganda’daki Rusya elçiliği sözcüsü Radmir Gaynanov, “Detaylara ulaşmaya çalışıyoruz. Şu anda kesin bir şey söyleyemeyiz. Güney Sudan’daki ilgililerle irtibat halindeyiz” dedi.

Bunun yanı sıra Rusya Ulaşım Bakanlığı’ndan bir yetkili RİA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, Güney Sudan’da düşen uçağın Rus havacılık ajansı Rosaviatsiya’ya kayıtlı olmadığını söyledi.

Son bir haftada yaşanan 3. kaza

Bu kaza son bir haftada Rus uçaklarının karıştığı üçüncü kaza oldu. Daha önce 31 Ekim günü Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinden havalanan ve 219 kişiyi taşıyan Rus Kogalymavia havayolları şirketine ait yolcu uçağı Sina Yarımadası’nın merkezinde düşmüştü. Yine aynı gün Rusya’nın doğusunda yer alan Kamçatka bölgesinde görevden dönen bir MiG-31 tipi savaş uçağının da düştüğü basına yansımıştı.

Rusya’nın Suriye’de başlattığı askeri müdahale sonrasında Sina Yarımadası’nda düşen yolcu uçağının düşüş nedeni ile ilgili tartışmalar hala devam ederken bir başka çatışmalı bölge olan Güney Sudan’da da bir Rus uçağının düşmesi şüpheleri arttırdı.

Hatırlanacağı üzere, Mısır’daki askeri darbe sonrasında İslamcı teröristlerin etkinliklerini arttırdıkları Sina Yarımadası’ndaki IŞİD militanları uçağı kendilerinin düşürdüğünü iddia etmişti. Rusya ve Mısır ise uçağın düştüğü gün terör ihtimalini kesin bir dille reddetmiş ancak havayolu şirketi yetkililerinin uçağın bir dış etkenle düştüğünü söylemelerinden sonra Kremlin Sözcüsü Peskov, Rus yolcu uçağının olası düşüş nedenlerinden birinin terörizm olabileceğini söylemişti.