ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi: Erdoğan Washington’da sevilmiyor

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, 15 Temmu darbe girişimi üzerine açıklamalarda bulundu.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi: Erdoğan Washington’da sevilmiyor

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey Erdoğan’ın ABD’de ve Batıda sevilmediğini, bütün liderlerden daha fazla batının değerleriyle çeliştiğini ifade etti. IŞİD’le mücadele gibi başlıklarda Türkiye’nin ABD ile çatıştığını dile getirdi.

ABD’nin en ‘kıdemli’ diplomatları arasında sayılan eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel‘e verdiği söyleşide, 15 Temmuz darbe girişiminin demokratik sistemi yıkıp yerine gizli bir teşkilatı iktidara getirmeyi hedeflediğini söyledi. Jeffrey, darbe girişiminde emarelerin çoğunun Gülen hareketine işaret ettiğini belirtti.

Türkiye-ABD ilişkilerine değinen Jeffrey “Erdoğan Washington’da sevilmiyor. Erdoğan Avrupa’da da sevilmiyor. Türkler ve Amerikalılar birbirini kesinlikle anlamıyor ve her şeyin kökeninde bu var. Güya, büyük güçler yüzyıllardır Bismarck’çı politikalarla ülkenizin zayıflaması için uğraşıyor. 1905’te takılıp kalmışsınız” dedi.

“Suudlar, Mısırlılar her koşulda bize yaltaklanıyor” diye belirten Jeffrey, Türkiye’nin IŞİD ile mücadele etmek için aylarca müzakere ettiğini, Washington’da genel olarak AKP’ye kaşı güvensizlik olduğunu ifade etti. Türkiye NATO ilişkilerine de değinen eski büyükelçi “Kerry’den ‘Türkiye’yi NATO’dan atalım’ tarzında aptalca açıklamalar geldi. Hangi kafayla bunu söyleyebildiyse! Tam bir delilik.” diye belirtti. ABD’nin insan hakları, demokrasi ve özgürlükler çerçevesinden baktığını iddia eden Jeffrey, “Erdoğan tanıdığım bütün liderlerden daha fazla Batı değerleriyle çatışıyor” diye ekledi ve darbe teşebbüsüne ABD’denin verdiği tepkilerde bu önyargıların rol oynadığını söyledi.