ABD'nin sömürge valisi McGurk'ten Kürtlere birlik çağrısı

ABD Başkanı Barack Obama'nın özel temsilcisi Brett McGurk Ortadoğu'daki gelişmeler üzerine bir panelde konuştu.

ABD'nin sömürge valisi McGurk'ten Kürtlere birlik çağrısı

ABD Başkanı Barack Obama’nın özel temsilcisi sıfatıyla Irak ve Suriye’de boy gösteren Brett McGurk, Amerika Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) eski başkanı General David Howell Petraeus ile birlikte katıldıkları bir panelde Suriye ve Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmeleri değerlendirdi.

“Üç büyük parti arasındaki çelişkiler Kürtler için olumsuz”

McGurk yaptığı konuşmada, “Kürtlerin elinde çok büyük ve tarihi bir fırsat bulunmasına rağmen paramparça olduklarını” dile getirdi.

Kürtlerin Ortadoğu’daki durumuna ilişkin düşüncelerini dile getiren Mcgurk, Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan politik duruma ilişkin olarak üç büyük parti arasında çelişkiler olduğunu ve bunun Kürtler için olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi.

“Kobanê’ye Peşmerge gittiği zaman birlik sağlanmıştı”

“IŞİD’in, bir zamanlar Suriye’nin tüm kuzeyini kontrol ettiğini ve tüm teröristleri ile Kobanê’ye saldırdığını” hatırlatan McGurk, Amerika’nın Türkiye’yi ikna ederek Peşmerge güçlerinin Türkiye güzergahını kullanarak Kobanê’ye gittiğini ve buradaki Kürt güçlerine destek verdiğini vurguladı.

“Kobanê’ye Peşmerge gönderildiği zaman tüm Kürt tarafları arasında birlik olduğuna” vurguda bulunan Mcgurk, “IŞİD tehlikesinin azalması ile Kürdistan partileri arasında karşıtlık ve çelişkilerin yeniden başladığını, Kürt güçlerinin geçtiğimiz bir sene boyunca hiç bir toplantı gerçekleştirmediklerini belirtti.

“Kürtler ellerindeki tarihi fırsatı kaçırıyorlar”

Bu durumun Kürtler açısından olumsuz bir durum yarattığına” atıfta bulunan McGurk, “Kürtler ellerindeki tarihi fırsatları kaçırıyorlar.” şeklinde konuştu.

“Sahada Türkiye’nin yanındayız”

McGurk, ABD’nin IŞİD’le mücadelede Türkiye’ye yardımını sürdüreceğini belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin IŞİD’e karşı bir şey yapmadığını çok duyuyorum. Size söyleyeceğim, şu anda yaptkları, Türkiye şu anda bu teröristlere karşı savaşıyor, kayıp veriyor ve biz de sahada onların yanındayız. Bu belirgin bir gelişme. Uzun süredir onları bu konuda teşvik ediyorduk. Sonunda oradalar ve birlikte yapıyoruz. Bunun devam ettirmeliyiz.”