ANALİZ | ABD’nin en yüksek askeri temsilcisinden “gizli” Suriye ziyareti

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, Cumartesi günü Suriye'ye “gizli” bir ziyaret gerçekleştirerek YPG’nin önderliğini yaptığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Suriye Arap Koalisyonu ve ABD’li askeri temsilcilerle görüştü.

ANALİZ |  ABD’nin en yüksek askeri temsilcisinden “gizli” Suriye ziyareti

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, Cumartesi günü Suriye’ye “gizli” bir ziyaret gerçekleştirerek YPG’nin önderliğini yaptığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Suriye Arap Koalisyonu ve ABD’li askeri temsilcilerle görüştü.

CNN, AP ve ABD Savunma Bakanlığı basın temsilcileri eşliğinde Iraklı ve ABD’li askeri yetkililerle görüştüğü Irak’tan Suriye’nin kuzeyine hava yoluyla gelen Votel, ABD koalisyonu tarafından kullanılan hava üssüne ev sahipliği Haseke ve Kobani’de DSG güçlerini ziyaret ederken, SAP üyeleri ve bölgede SDG ile birlikte Arap güçlerine eğitim veren ABD askeri temsilcileri ile bir araya geldi.

SDG’nin, yapılan görüşmelerde ABD’den daha fazla askeri destek, silah ve teçhizat talebi olduğu belirtilirken ARA Haber Ajansı’na açıklama yapan Kobani dış ilişkiler yetkilisi İdris Nassan, Votel’in ziyaretinin ABD’nin SDG’ye desteği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Nassan “Bu, ABD’nin SDG’ye askeri desteğinin süreceği ve ABD’nin Suriye’deki en güvenilir güçlerle uzun dönemli bir koalisyon planladığı anlamına geliyor. ABD’nin bu üst düzey ziyaretlerde de görüldüğü gibi Kürtlere ilgisi yakında, bizlerin Fırat’ın batısının özgürleştirilmesi arzumuzun gerçekleştirilmesi ve Rakka savaşının ertelenmesiyle sonuçlanacaktır.” derken diğer Kürt politikacıların bu ziyareti ABD’nin Rakka operasyonu konusunda kararlı olduğu yönünde değerlendirdikleri belirtiliyor.

“ABD’nin ziyaretleri rutine oturdu”

Bir diğer Kürt yetkili Amjad Othman da ABD’li askeri yetkililerin Rojava’yı ziyaretlerinin özellikle IŞİD karşıtı koalisyona öncülük etmeye başlamasıyla birlikte bir rutine oturduğunu belirtti.

ABD’li komutanın ziyaret ettiği bölgeye ilişkin bilgi paylaşılmazken, Votel’ın yaklaşık 11 saat Suriye’de kaldığı belirtiliyor.

CENTCOM’daki görevine geçtiğimiz aylarda başlayan Votel, ABD’nin IŞİD karşıtı kampanyasına başladığı 2014’ten bu yana Suriye’ye giren en üst düzey askeri yetkilisi oldu.

Önceleri, Türkiye’nin ABD’nin işbirliğini kesmesini istediği bölgedeki Kürt güçlerinin Rusya’yı tercih etmesinden endişe duyduğu belirtilen Pentagon’un söz konusu endişelerinin bu ziyaretle birlikte ortadan kalktığını ve gerek ABD, gerekse YPG öncülüğündeki SDG için söz konusu ittifakın öneminin görüldüğü söyleniyor.

ABD bir yandan Rakka’yı IŞİD’den almak için Arap güçlerini eğitirken,  Kürt güçleri de Suriye’nin kuzey bölgelerindeki bazı yerleşimleri IŞİD’in kontrolünden alıyor.

Öte yandan, Kobani dış ilişkiler yetkilisi İdris Nassan’ın verdiği bir demeçte, 30 Ocak’ta Kobani’yi ziyaret eden, Obama’nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi McGurk’un geçtiğimiz hafta içerisinde Kobani’ye giderek PYD eş başkanı Salih Müslim ile görüştüğü, Rakka, Menbiç ve Cerablus üzerine pazarlıkların yapıldığı belirtilirken, bu bilgi ABD’li yetkililer tarafından reddedilmişti.

Nassan ise Kurdistan 24’e McGurk’ün, ziyareti sırasında SDG ve YPG komutanlarıyla yaklaşan Rakka operasyonunun ayrıntılarını konuştuğunu söylemiş, YPG’nin, SDG çatısı altında Rakka’ya operasyon düzenleyeceği bildirilmişti.

“Votel, Rakka operasyonu için Suriye’de”

CENTCOM’dan yapılan yazılı açıklamada, Votel’in Suriye’de terör örgütü IŞİD karşıtı yerel güçlere eğitim ve danışmanlık hizmeti sunan ABD askerleriyle bir araya geldiği bilgisi paylaşılırken “General Votel, Suriyeli Arap savaşçılar ve Suriye Demokratik Güçleri liderleriyle çalışan Amerikalı askeri danışmanlarla bir araya geldi” sözlerine yer verildi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD karşıtı küresel koalisyon özel temsilcisi Brett McGurk de Twitter hesabından ziyarete ilişkin verdiği mesajda “IŞİD liderleri ses kayıtlarını karanlıkta yapmaya mahkûm edilirken General Votel, Rakka saldırısı planı için Suriye’deydi” dedi.

Öte yandan, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bir süredir sivillerin Rakka’yı terk etmesi için kente havadan duyurular atarak propaganda faaliyeti yürütmesine karşılık IŞİD, söz konusu Rakka operasyonu öncesinde sivillerin kentten çıkmasını yasaklarken kendi ailelerini kentten kaçırdığı bildirilmişti.

Rakka’ya sahadaki müttefikleri ile operasyon düzenlemek üzere düğmeye basan Pentagon, Mart ayında Rusya’nın ortak operasyon teklifini reddetmişti.