Askere yasal zırh geliyor: Soruşturmalar izne tabi olacak

Askerin soruşturulmasını şarta bağlayan tasarı TBMM Başkanlığı'na gönderildi.

Askere yasal zırh geliyor: Soruşturmalar izne tabi olacak

Askerin soruşturulmasını şarta bağlayan tasarı TBMM Başkanlığı’na gönderildi.

Tasarıda Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları için Başbakan’ın, diğer personel için Milli Savunma Bakanı’nın, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanları için de İçişleri Bakanı’nın izni alınması gerektiği belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığı, “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı TBMM Başkanlığı’na gönderdi.

Tasarıda “Yüksek Askeri Şura tarafından karar alınmak suretiyle, hizmet süresinin sonuna gelmiş, ancak nitelikleri itibarıyla temayüz etmiş albaylardan bir kısmının yaş haddi olan 60 yaşına kadar görevine devam edebilmesine ilişkin ulus ve esaslar düzenlenmekte ve TSK’nın zaman içerisinde uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçlarının karşılanabilmesi maksadıyla” değişiklik yapılması amaçlandı.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin Askeri Ceza Kanunu’ndaki bazı maddeleri iptali sonrası disiplin boşluğu oluşmaması için bazı düzenlemeler yapılmasının amaçlandığı belirtildi.

Komutanlar ve askerin yargılanması

Terörle mücadele kapsamında ortaya çıkabilecek suçların “askerlik suçu” sayılacağı ve davaların “devlete karşı” açılabileceği vurgusu yapıldığı tasarıda, yargılama için izin alınması öngörüldü.

Bununla birlikte Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları için Başbakan’ın, diğer personel için Milli Savunma Bakanı’nın, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanları için de İçişleri Bakanı’nın izni alınması gerektiği belirtildi.

MİT personeli için geçtiğimiz günlerde de benzer bir düzenleme yapılmıştı.

http://gazetemanifesto.com/2016/05/25/mite-silahlari-kayit-altina-almama-yetkisi/