"Bize sigarayı yasakladılar, kendileri haşhaş içti"

Türkiye ve ABD destekli cihatçı ÖSO'nun kontrolüne geçen köylerde yaşayanlar IŞİD kontrolündeki günlerini anlattı.

Türkiye’nin Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesindeki askeri operasyonları devam ederken, operasyonlar sonrası Türkiye ve ABD destekli cihatçı ÖSO’nun kontrolüne geçen köylerde yaşayanlar IŞİD kontrolündeki günlerini anlattı.

Yaklaşık 1 yıldır IŞİD kontrolü altında yaşamak zorunda kalıp şimdi bir başka cihatçı örgüt ÖSO’nun kontrolü altına geçen köy sakinleri, AA‘da yer alan habere göre şunları söyledi:

“Av köpeği gibi kokladılar”

2 gün önce ÖSO kontrolüne geçen 50 haneli köyün 65 yaşındaki Türkmen köy sakini, IŞİD’li dönemde yaşadıklarını şöyle anlattı:

“İlk olarak evlerimizden televizyon ve telefonları topladılar. ‘Sakallarınızı uzatacaksınız.’ dediler. Sigarayı yasakladılar, kendileri haşhaş içtiler. Her gün sigara içip içmediğimizi kontrol ettiler. Av köpeği gibi ağzımızı koklayıp durdular. Bir gün sakalımı kestim. Üzerine 40 kırbaç attılar. Bir anda toplayıp namaza götürürlerdi. Korkudan abdestsiz namaz kıldığımız oldu.”

“Boynuna dinamit koyup patlattılar”

Türkmen köylü, IŞİD’in sivilleri acımasız biçimde cezalandırdığını belirterek, “Gözümün önünde birinin boynuna dinamit koyup patlattılar. O anlar gözümüzün önünden gitmiyor. İşkenceler anlatmakla bitmez. Bunları birkaç günde unutmak mümkün değil. DAEŞ tekrar gelir diye sakalımı kesmiyorum” ifadelerini kullandı.

30 yaşlarındaki köy sakini de “Bir yıldır dünyayla irtibatımız kesikti. İnternet yasaktı. Televizyon yasaktı. Her şey yasaktı. DAEŞ buralardan iyice uzaklaştırılmadan bizim korkumuz geçmez.” diye konuştu.