Bolivya'da madenciler tutuklandı

Bolivya İçişleri Bakanı Yardımcısı Rodolfo Illanes’in ölümünden sorumlu olduğu gerekçesiyle madenciler tutuklanıyor.

Bolivya'da madenciler tutuklandı

Bolivya’da madencilerin geçen haftadan beri devam eden protestoları esnasında geçtiğimiz gün üç kişi ölmüştü. Ölenlerden bir tanesinin kaçırıldıktan sonra cansız bedenine ulaşılan Bolivya İçişleri Bakan Yardımcısı Rodolfo Illanes olduğu ortaya çıkınca Bolivya Hükümeti protestolara karşı önlemlerini sertleştirme kararı aldı.

Bolivya İçişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre, madencilerin protestolarını örgütleyen Ulusal Maden Kooperatifleri Federasyonu’nun (Fencomin) beş lideri yakalandı ve tutuklandı. Tutuklananlar arasında Fencomin’in başkanı Carlos Mamani de bulunuyor. Olaylar sonrasında toplam yüz kişi gözaltına alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Evo Morales’i daha önce desteklemiş olan Fencomin, madencilik yasası üzerinde yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamayınca, sürekli olacağını söyledikleri bir protesto eylemi başlatmıştı.

Protestocularun talepleri arasında, daha fazla maden ruhsatı verilmesi, çevre koruma kurallarının yumuşatılması, özel şirketlerde çalışma hakkı ve sendikalarda daha çok temsil hakkı yer alıyordu.