BRIC yerine TICK mi geliyor?

Yakın zamanda Financial Times’da çıkan bir yazıda BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) yerine TICK (Tayvan, Hindistan, Çin, Güney Kore) ülkelerinin desteklenmesinin olası olduğuna dair bir yazı dikkatleri çekti. Son bir kaç yılda TICK ülkelerinde artan teknolojik ilerleme ve gelişme, sermayenin ilgisini çekmiş olacak ki, son dönemlerde ekonomik olarak durağanlaşan Rusya ve Brezilya’nın pabucu uluslararası sermaye... View Article

BRIC yerine TICK mi geliyor?

Yakın zamanda Financial Times’da çıkan bir yazıda BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) yerine TICK (Tayvan, Hindistan, Çin, Güney Kore) ülkelerinin desteklenmesinin olası olduğuna dair bir yazı dikkatleri çekti.

Son bir kaç yılda TICK ülkelerinde artan teknolojik ilerleme ve gelişme, sermayenin ilgisini çekmiş olacak ki, son dönemlerde ekonomik olarak durağanlaşan Rusya ve Brezilya’nın pabucu uluslararası sermaye tarafından dama atılmış gibi görünüyor. Rusya ve Brezilya’nın piyasa durgunluğu yatırımcıların dikkatini son dönemlerde hareketlenen teknoloji piyasalarının merkezlerinden Tayvan ve Kore’ye yöneltti.

TICK ülkelerine yapılan yatırım gelişen piyasalar bazında 2013 yılında %40 iken günümüzde bu rakam %54’ kadar çıktı. Aralık 2015 itibariyle gelişen piyasalarda biriken fon ve yatırımlar dünya genelinin %63’ünü oluşturuyor. Bu oranın %50’sinden fazlası TICK ülkelerindeyken yalnızca %10’u BRIC ülkelerinde bulunuyor. Alınan fonların büyük kısmı Tayvan’da TSMC (başta İphone, İpad ve bir çoğumuzun bilgisayarında bulunan NVIDIA ekran kartı işlemcilerini üreten firma), Güney Kore’de ise Samsung’a ait.

Çin ise ekonomik olarak beklediği büyümeyi gerçekleştirememiş olsa da teknoloji alanında gösterdiği büyük gelişme ve elbette ucuz emek gücü ile sermayenin gözdelerinde biri olmayı sürdürüyor.

Kısacası sermaye yeraltı kaynakları ve ticari mallardan ziyade gözünü teknolojik yatırımlara çevirmiş durumda.