Davutoğlu İran'da konuştu: Mesele tamamen duygusal

Görüşmelerin en önemli gündem maddesi ekonomi. Yaptırımların kalkmasıyla uluslararası sisteme açılan İran için Türkiye'nin pastadan alacağı pay konuşuluyor.

Davutoğlu İran'da konuştu: Mesele tamamen duygusal

İran’a resmi ziyarette bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu için Sadabad Sarayı’nda, resmi tören düzenlendi. İki ülke ulusal marşlarının çalınmasının ardından Başbakan Davutoğlu, tören kıtasını selamladı. Tokalaşarak gazetecilere poz veren İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri ve Davutoğlu, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Görüşmeden sonra Davutoğlu ile Cihangiri ile birlikte düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Görüşmelerin en önemli gündem maddesi ekonomi. Yaptırımların kalkmasıyla uluslararası sisteme açılan İran için Türkiye’nin pastadan alacağı pay konuşuluyor.

“Görüş ayrılığı olan noktalarda konuşup sorunu beraber yönetme kararı aldık”

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri konuşmasında, “Türkiye ve İran’ın ortak çıkarı bölgeye barışın gelmesidir. Görüş ayrılığı olan noktalarda konuşup sorunu beraber yönetme kararı aldık. Doğalgaz, petrol, enerji, bankacılık ve turistlik alanlarının hepsi birer birer bakanlar arasında konuşuldu, iyi neticeler alındı. Bakanlar arası görüşmelerde tüm konularda güzel noktalar vardık. Bölgeye barışın gelmesi için iki ülkenin görüşmesi çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu ise, Başbakan olarak İran’a ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini söylerken, “Geçtiğimiz hafta İran’da yapılan seçimlerin sonucu nedeniyle tebrik ediyorum. Önümüzdeki dönemde İran ile ilişkiler öncelikli konularımızdan biri olacak. Çok geniş imkanlar önümüzde açılmış bulunuyor. Geçmişte bu konuda çaba sarf ederken, İran’ın zor günlerinde de en açık tavrı Türkiye göstermiştir. Biz geçmişte zor dönemlerde dostluğumuzu gösterdiğimizi düşünüyorum. İran’ın bu yeni dönemde yaptırımların kalkması ve dünyaya açılması en fazla Türkiye’yi sevindirmiştir.” diye konuştu.

“İran ile ekonomik işbirliği geliştirilecek”

Davutoğlu, “Gerek özel gerek heyetler arası görüşmede bu yeni dönemi nasıl şekillendireceğimize dair önemli adımlar attık. Ticarette, enerjide, turizmde ekonomizin birbirine entegre olması anlamında önemli kararlar aldık. Ulaştırmada, İran Türkiye’nin Asya’ya açılan kapısıdır. Enerjide İran büyük bir üretici, Türkiye hem büyük bir tüketici hem de geçiş ülkesidir. Turizmde Türkiye dünyanın en büyük 6. ülkesi İran ise keşfedilmemiş bir hazinedir. Türkiye’nin bu alandaki birikimiyle İran’ın güzellikleri bir araya gelince önemli gelişmeler olacaktır.” dedi.

Başbakan, sözlerini “Potansiyelimizi değerlendirirsek bölgedeki sorunları çözebiliriz. Bölgedeki sorunların çözümü için Türkiye-İran ortak perspektifi önemlidir.” diye tamamladı.