Davutoğlu: Suriye'de barış için görüşülemez

Davos’ta “Türkiye’nin Küresel Rolü” başlıklı oturumda soruları cevaplayan Ahmet Davutoğlu, Suriye’de insani trajedi ve ablukalar devam ederken barış görüşmelerinin yapılamayacağını iddia etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD’le mücadele etmesi için Türkiye’nin destek verdiği “ılımlı” güçlerin Suriye’de Rus uçakları tarafından vurulmakta olduğunu öne sürdü. Davutoğlu, Şam yönetimi ile barış görüşmelerinde Suriye Ulusal Koalisyonu haricindeki grupların katılmasını istemediklerini... View Article

Davutoğlu: Suriye'de barış için görüşülemez

Davos’ta “Türkiye’nin Küresel Rolü” başlıklı oturumda soruları cevaplayan Ahmet Davutoğlu, Suriye’de insani trajedi ve ablukalar devam ederken barış görüşmelerinin yapılamayacağını iddia etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD’le mücadele etmesi için Türkiye’nin destek verdiği “ılımlı” güçlerin Suriye’de Rus uçakları tarafından vurulmakta olduğunu öne sürdü. Davutoğlu, Şam yönetimi ile barış görüşmelerinde Suriye Ulusal Koalisyonu haricindeki grupların katılmasını istemediklerini de ekledi.

Suriye’de ‘ılımlı’ güçlerini desteklediklerini ve özellikle son iki haftada Türkiye sınırı yakınlarında operasyonlar başlatıldığını ifade eden Davutoğlu, “Ama Rus savaş uçakları IŞİD yerine ılımlı muhalifleri hedef alıyor” iddiasını tekrarladı.

Rusya’nın da dâhil olduğu bazı çevrelerin Şam yönetimiyle barış görüşmelerine katılacak muhalefete, YPG gibi örgütleri ya da Kadri Cemil gibi figürleri katarak süreci baltalamaya çalıştığını öne süren Davutoğlu, “Komşu ülke olarak Suriye Milli Koalisyonu haricinde hiçbir muhalefeti kabul etmiyoruz. Her şeye rağmen masada yer almak istiyorlarsa rejimin yanına otursunlar. Rejim tarafında kimin oturacağına karışmayız. Ama Türkiye’nin desteğini istiyorlarsa sadece meşru ve ılımlı Suriye Milli Muhalefetini kabul edebiliriz” derken konuyu BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la da paylaştığını belirtti.

Rusya: “Cenevre görüşmeleri öncesi cihatçılar Türkiye’den destek alıyor”

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada “Halep’teki isyancı güçler Türkiye üzerinden takviye güç alıyor” diyerek barış görüşmeleri öncesinde Suriye’nin kuzeyindeki terörist faaliyetlerin tırmandığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Suriyeli tarafların bir araya geleceği Cenevre görüşmeleri öncesinde, Suriye’de terörist grupların faaliyetlerini artırdığının gözlendiğini söyledi. Zaharova, Türkiye’nin El Nusra ve Ahrar u Şam gibi bazı terörist gruplara destek verdiğini ve Türk askerinin birçok kez Suriye tarafına geçiş yaptığını belirtti.

Dış güçlerin Suriye’deki terörist gruplara silah ve mühimmat sağlamaya devam ettiğini söyleyen Zaharova, cihatçı terörist grupların Türkiye’nin Suriye sınırındaki iyi korunan noktaları kullanabileceğini ifade etti.