İntihar bombacısı olmayı reddeden kız: Eğitim almak istiyorum

Nijerya'da şeriatla yönetilen bir devlet kurmak isteyen Boko Haram terör örgütünün intihar saldırıları için kullanmak istediği 17 yaşındaki Havva, saldırmayı katılmayı reddederek örgütten kaçtı. Örgütte yaşadıklarını ve saldırıya nasıl yönlendirildiklerini anlattı.

İntihar bombacısı olmayı reddeden kız: Eğitim almak istiyorum

Nijerya’da şeriatla yönetilen bir devlet kurmak isteyen Boko Haram terör örgütünün intihar saldırıları için kullanmak istediği 17 yaşındaki Havva, saldırmayı katılmayı reddederek örgütten kaçtı. Örgütte yaşadıklarını ve saldırıya nasıl yönlendirildiklerini anlattı.

Boko Haram 9 Şubat’ta Nijerya’nın kuzey doğusundaki Borno eyaletinde sivillerin kaldığı bir kampa intihar saldırı düzenledi, 58 kişi öldü. Saldırıyı gerçekleştiren iki kız çocuğuydu. Ancak bir üçüncü kişi daha vardı. Bomba yüklü yeleği giymeyi reddeden ve intihar saldırısına katılmayan o üçüncü kız ile görüşen BBC kızın yaşadıklarını haberleştirdi.

“Eylemi yaptıktan sonra, cennete gideceksin”

Örgüt tarafından tutsak alınmalarından bir yıl geçmeden Dikwa kampına saldırıda bulunmaları istenen üç kıza, eylemi gerçekleştirmeleri halinde cennete gidecekleri söylenmiş. 50 bin kişinin yaşadığı, ailesinin de kaldığı kampa düzenlenecek saldırıyı reddeden Havva, “Çünkü annem Dikwa kampında yaşıyor. Oraya gidip insanları öldürmeyeceğim. Onun yerine kampa gidip ailemle kalır, orada ölürüm daha iyi” diye konuştu.

Boko Haram’ın elinden kaçarak kurtulan Havva, örgüte katıldığı sırada bazı ruhsal sorunlar yaşadığını, “kötü cinlerin etkisi altında bulunduğunu, bu nedenle idrarını tutamadığını ve elini ateşe soktuğunu” örgütün bunlardan kurtulması için kendisine yardım etmeyi vadetmesi üzerine Boko Haram’a katılıyor. Örgütte bulunduğu sürede iki kez evlendirilen Havva, militanlarla geçirdiği sıradan bir günü şöyle anlatıyor: “Sazlardan yapılmış evlerde yaşıyorduk. Eğer kocam evdeyse günde üç kez yemek pişiriyordum. Erkekler et çalıp bize pişirmemiz için getiriyordu.”

“Eğer evlenmeyi reddediyorsan bomba taşımam gerekiyor”

Havva üçüncü kez evlenmek istemediğinde ise, örgüt, “Eğer evlenmeyi reddediyorsan bomba taşımam gerekiyor” diyerek intihar saldırısına katılmasını istiyor. Saldırı planını öğrenen Havva bölgeyi iyi bildiğinden saldırıdan bir gece önce Dikwa kampındaki ailesine ve diğerlerine haber vermek için sabah erken saatlerde kaçıyor. Ama çok geç kalıyor. Kampa ulaştığında iki intihar bombacısının saldırıyı gerçekleştirdiğini görüyor.

“Ben eğitim almak isterim”

Saldırıya katılmayı reddederek Boko Haram’dan kaçan Havva, saldırıyı gerçekleştiren iki kız hakkında, “Bunları görmek hoş değildi. Bomba taşıyıp insanları öldürmek de iyi değil. O kızlar bu görevi aldıklarında öleceklerini biliyorlar mıydı emin değilim” diyor.

Boko Haram Nisan 2014’te Chibok kentinde 200 kız çocuğunu kaçırdı ve çoğu hala bulunamadı. Gelecek hakkında konuşurken, konu çocuklara gelince Havva gülüp itiraz ediyor:

“Ben eğitim almak isterim” diyor.