MEB'den 'haremlik-selamlık' eğitim talimatı

Milli Eğitim Bakanlığı, geçici eğitim merkezlerindeki Suriyeli öğrencilerin imam hatiplere yönlendirilmesi için tartışma yaratacak bir Arapça broşür bastırdı.

MEB'den 'haremlik-selamlık' eğitim talimatı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçici eğitim merkezlerindeki Suriyeli öğrencileri devlet okullarına kaydırmaya yönelik skandal bir broşür hazırladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacı çocukların eğitim gördüğü geçici eğitim merkezlerinin, 3 yıl içinde misyonunu dolduracağını ve bu merkezlerde eğitim gören öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegre edileceğini açıklamıştı. MEB’in Suriyeli öğrencileri devlet okullarına aktarmaya yönelik düzenlemesinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Uluslararası Eğitim Öğretim Dairesi Başkanı Osman Demirgül, illere gönderdiği yazı ile Suriyeli öğrencilerin imam hatip okullarına yönlendirilmesini istedi. Suriyeliler için imam hatip okullarını tanıtan Arapça broşürler hazırlandı.

“Tek fark Kuran’ın zorunlu olması”

Hazırlanan broşürlerde imam hatip okullarının Türkiye’de en çok rağbet gösterilen okullar olduğu kaydedilirken, imam hatiplerle diğer eğitim kurumları arasındaki farkın, ülkemizdeki bütün ortaokullarda seçmeli olarak okutulan Arapça, Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve temel dini bilgiler derslerinin imam hatip ortaokullarında zorunlu olarak okutulması olduğu belirtildi.

Hafızlık programına ‘burslu’ teşvik, harem-selamlık sınıf düzeni

Hafızlık programlarında okuyan öğrencilere aylık burs verildiği de söylenen broşürde haremlik – selamlık eğitime kapı açan şu ifadeler yer aldı: Anadolu imam hatip liselerinde kız ve erkek öğrencilerimiz için ayrı okullar bulunmakla birlikte ayrı okulların olmadığı yerlerde velilerimizin isteğine göre kız ve erkek öğrenciler için ayrı sınıflar açılmaktadır.

Maksat imam hatip sayısını arttırmak

Milli Eğitim Bakanlığından illere gönderilen talimat yazısında ise, sözkonusu Suriyeli öğrencilerin aktarımında öncelikli amacın imam hatip okullarındaki öğrenci sayısının artırmak olduğu açıkça beyan ediliyor. Bakanlığın talimat yazısı şöyle:

Gelen ve denkliği olan her öğrenci kabul edilecek, hiçbir öğrenci geri çevrilmeyecektir. Kız ve erkek öğrenciler için imkânlar ölçüsünde ayrı okullar belirlenecek. Maddi imkânı yetersiz ve okullara uzak mesafede oturan çocukların servis ihtiyacı ve öğle yemeği bedelinin karşılanması için bakanlıkça kaynak sağlanacaktır. Konunun hassasiyetle takip edilmesi, iyi bir tanıtım yapılması imam hatip okullarına gelen öğrenci sayısının artırılmasına dönük tedbirlerin alınması istirham olunur.