Passolig tribünleri bitiriyor

Türkiye futbolunda taraftar sayısı her geçen gün tribünlerden eriyor.

Passolig tribünleri bitiriyor

Spor Toto Süper Lig takımları için “Nerede o eski ateşli tribünler” dedirten günler yaşanıyor. Türkiye futbolunda taraftar sayısı her geçen gün tribünlerden eriyor. Türkiye Futbol Federasyonu’nun başlattığı Passolig uygulamasıyla azalan seyirci sayısına çözüm bulunamıyor.

Recep Tayyip Erdoğan döneminin yükselen sermaye grubu Çalık Holding’e altın tepside sunulan elektronik bilet uygulaması “Passolig” satışlarının 2 milyona yaklaşarak bir önceki sezona göre neredeyse iki kat arttığı söyleniyor. Ancak, buna rağmen, 18 takımın tribünlerinin ortalama doluluk oranı yüzde 5 oldu.

Geçtiğimiz 2 sezonda Taraftar Hakları Derneği’nin başlattığı yargı süreci ve taraftar gruplarının protestosu nedeniyle beklenen ilgiyi görmeyen Passolig kartları, Anayasa Mahkemesi’nin anayasa aykırılık iddiasını kısmen kabul etmesinden sonra da kullanılmıyor.

Türkiye’de büyük bir piyasa oluşturan futbol her şeye rağmen heyecan uyandırmıyor. Siyasetin futbol üzerindeki etkisi, şike iddiaları, hakem hataları, pahalı biletler, Fenerbahçe, Galatarasaray, Beşiktaş ve kısmen Trabzonspor üzerine kurulan eşitsiz bir düzen ve sporun kendisini tamamen bir kenara bırakıp süslü reklamlarla sürdürülmeye çalışılan bir saçmalık haline Türkiye futbolunde tribünlerin neredeyse tüm sezon boyunca istenen seviyeye ulaşmaması bir başka tartışma konusu oldu.

tribun1

Gençlerbirliği’ne 1 kişilik destek

Önceki hafta Beşiktaş ile Gençlerbirliği arasında oynanan maçta, Gençlerbirliği taraftar sayısının sadece 1 olduğu dikkatlerden kaçmadı. Bunun yanı sıra birçok Anadolu kulübü, taraftarlarını tribünlere çekmek için 5 liraya maç bileti sattı. Bu durum geçen yıl hayata geçirilen Passolig uygulamasının bu sezonda istenen başarıyı sağlayamadığını ortaya koydu.

Passo Lig satışları bir önceki sezon 900 bin civarında iken bu sezon 2 milyona yaklaştı. Ancak bu durum stadyumlara istenilen düzeyde yansımadı. Lig’de tribünlerin doluluk oranı ortalama 18 bin ancak bu rakam her geçen hafta gerilemeye devam ediyor. Kulüpler istenilen bilet satışını gerçekleştiremiyor.

Passo Lig kartlarından, ‘E-Bilet Yıllık Kullanım Bedeli’ adıyla Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor, Fenerbahçe ve Bursaspor her kart için 21 lira, diğer Anadolu kulüpleri ise 8 lira gelir elde ediyor. Passo Lig satışlarından en fazla gelir elde eden kulüpler şöyle; Fenerbahçe 7 milyon 683 bin lira, Galatasaray 7 milyon 454 bin lira, Beşiktaş 5 milyon 173 bin lira, Bursaspor 1 milyon 373 bin lira, Trabzonspor 1 milyon 806 bin lira, Konyaspor 707 bin 472 bin lira.