Saray'da dolar zirvesinden açıklama: Kur riski yok, Batı krizini bize yıkıyor

Erdoğan başkanlığında dün akşam toplanan EKK'da 'kur riski olmadığı' vurgulandı.

Saray'da dolar zirvesinden açıklama: Kur riski yok, Batı krizini bize yıkıyor

Salı günü Başbakan Binali Yıldırım liderliğinde toplanacağı açıklanan ancak sürpriz bir şekilde iptal edildiği haberinin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacağı açıklanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı, dün akşam Saray’da gerçekleşti.

AKP’nin yayın organlarından Sabah Gazetesi’nde yer alan ve kaynak gösterilmeyen habere göre, toplantıda, ‘ABD’de başkanlık seçimlerini sürpriz bir biçimde Trump’ın kazanmasının ardından Fed’in Aralıkta faiz artırma ihtimalinin yüzde 100’e ulaşmasıyla birlikte piyasalarda yaşanan dalgalanma ve atılacak adımlar’ masaya yatırıldı.

Habere göre, toplantıda, kurdaki artışın Türkiye ekonomisi için risk oluşturmadığına vurgu yapılırken, kamunun döviz borcunu çevirmede bir sorun yaşamadığı, hanehalkı ve KOBİ’lerin de döviz kaynaklı riskleri bulunmadığını belirtildi. Zirvede, batı ülkelerinin kendi krizlerini gelişmekte olan piyasalara yıkmaya çalıştığı öne sürüldü.

Erdoğan toplantı öncesi Borsa İstanbul’da yaptığı konuşamda rekor seviyede değer kaybeden Türk Lirası ile ilgili olarak “Doların baskısı altında kalmamalıyız” demişti.

Erdoğan ayrıca, “Merkez bankasının bağımsızlığına sözüm yok ama ülkemin kaynaklarının yüksek faizle heba edilmesine rıza gösteremem” diye konuşmuştu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ise merakla beklenen faiz kararını bugün açıklayacak.