Tunus: Belaid’i kim öldürdü?

Bugün Tunus’un en önemli sol partisi Halk Cephesi’nin eski Genel Sekreteri Şükrü Belaid’in katlinin üçüncü yıl dönümü. Belaid üç yıl önce bugün, 6 Şubat 2013’te evinin önünde vurularak öldürülmüştü. Suikaste dair hala yeni bir gelişme yok. Üstelik gizem sürüyor. Belaid’in avukatlarından Ali Gülsüm “Hala yeni bir gelişme yok” diyor ve ekliyor “Tek bildiğimiz gelecek duruşmanın... View Article

Tunus: Belaid’i kim öldürdü?

Bugün Tunus’un en önemli sol partisi Halk Cephesi’nin eski Genel Sekreteri Şükrü Belaid’in katlinin üçüncü yıl dönümü. Belaid üç yıl önce bugün, 6 Şubat 2013’te evinin önünde vurularak öldürülmüştü. Suikaste dair hala yeni bir gelişme yok. Üstelik gizem sürüyor.

Belaid’in avukatlarından Ali Gülsüm “Hala yeni bir gelişme yok” diyor ve ekliyor “Tek bildiğimiz gelecek duruşmanın 15 Mart’ta gerçekleşeceği.” Belaid’in avukatları bazı tanıkların yargı önüne çıktığını fakat dönemin iktidar partisi İslamcı Ennahda’nın kilit isimlerinin suçlanmasına karşın yargının bu kilit isimlerin üzerinden ilerlemek için hiçbir adım atmadığını öne sürüyorlar. Soru işaretleri özellikle dönemin Ennahda’lı İçişleri Bakanı Ali Larayed, Ennahda’nın önde gelen isimlerinden Lütfi Ben Ceddu ve İçişleri Bakanlığı’nın bazı müsteşarları üzerinde odaklanıyor.

Ali Gülsüm’e göre davanın geleceği için iyimser olmak gereken noktalar mevcut. Bunlardan biri mevcut İçişleri Bakanı Ömer Mansur’un avukatlarla aynı pozisyona gelmiş olması. Mansur’un samimiyetine, çözüme odaklı duruşuna ve Tunus yargısına güvendiklerini yineleyen Belaid’in avukatlar komitesi yine de davayı Afrika İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtiyorlar.

Ne olmuştu?

6 Şubat 2013’te Tunus, düzene ve iktidara muhalif solcu siyasetçi, Halk Cephesi eski Genel Sekreteri Şükrü Belaid’in suikastiyle sarsılmıştı. Aylar sonra, 24 Temmuz 2013’te, bir diğer önemli muhalif siyasi figür, Nasırcı Halk Hareketi üyesi Muhammed el-Brahmi de evinin önünde öldürülmüştü. Üzerinden geçen üç yıla rağmen bu iki siyasi suikastin ardındaki sır perdesi hala aralanmadı.