Türkiye genelinde son durum

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasını ardından Hatay’daki birçok vatandaş ellerinde Türkiye bayraklarıyla AKP il binası önünde toplandı. İstanbul ve Ankara’daki askeri hareketliliğin darbe girişimi olduğunun ortaya çıkmasının ardından Hatay’da çok sayıda kişi AKP il binası önünde toplanmaya başladı. Her geçen dakika artmaya devam eden kalabalık, saatler 01.30’u bulduğunda 5 bin kişiye... View Article

Türkiye genelinde son durum

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasını ardından Hatay’daki birçok vatandaş ellerinde Türkiye bayraklarıyla AKP il binası önünde toplandı.

İstanbul ve Ankara’daki askeri hareketliliğin darbe girişimi olduğunun ortaya çıkmasının ardından Hatay’da çok sayıda kişi AKP il binası önünde toplanmaya başladı. Her geçen dakika artmaya devam eden kalabalık, saatler 01.30’u bulduğunda 5 bin kişiye ulaştı. Bina önünde toplananlar ‘Dik dur eğilme bu millet seninle’, ‘Asker kışlaya’ sloganları atarken, sık sık İsitklal Marşı’nı okudu.Van, Hakkari ve Bitlis’te vatandaşlar sokağa akın etti

Ankara ve İstanbul’da yaşanan gelişmelerin üzerine Van, Hakkari ve Bitlis’te de hareketli saatler yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine binlerce kişi sokaklara çıktı.

Polislerin görev çağrılmasından sonra Van, Hakkari ve Bitllis’te Valilik ve bazı kurumların önünde polis ekipleri zırhlı araçlarla geniş önlem alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın televizyon kanallarında yaptığı çağrı da geniş yankı buldu. Bu kentlerde yaşayan binlerce kişi ise yapılan çağrıların ardından araçlar ve yürüyerek şehir merkezlerine akın etti. Vatandaşlar, Türk Bayrakları taşıyıp, darbe karşıtı sloganlar atarak klakson çaldı. Vatandaşlar, valiliklerin önünde toplandı.

Hakkari AKP İl Başkanı Nurettin Fırat, darbeci zihniyet istemediklerini belirtirken, halkı da sokaklara beklediklerini söyledi.

Bu arada Bitlis Vali Yardımcısı Salih Altun, twiter hesabında halkın anayasa ve demokrasiye sahip çıkmak için sokağa çıkmalarının serbest olduğunu ve vatandaşlara her türlü kolaylığın sağlanacağını belirtirken, izinsiz olarak kışlasından çıkan askerler ve komuta edenlerin de Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile gözaltına alınacaklarını belirtti. Vali Yardımcısı Altun, ayrıca TSK’nın yönetime el koyduğunun gerçeği yansıtmadığını Kolordu Komutanlığı ile kol kola darbenin karşısında oldukların belirtti. Altun 8. Kolordu Komutanlığı’nın Bitlis, Ağrı, Bingöl, Tunceli ve Van illerindeki birliklere de korsan darbe ye destek vermeme emri vermiştir diye yazdı.

Van, Hakkari ve Bitlis’te market, fırın ve ATM önlerinde de yoğunluk yaşandı. Yüzlerce kişinin marketlere, ATM önlerine ve fırınlara hücum ederek kuyruklar oluşturdukları da görüldü. Ayrıca Van’daki bazı camilerden sela okunması ise dikkat çekti.

Valilik’teki askerler binadan çıktı

İstanbul Valilik binasında bulunan askerler saat 01. 40 sıralarında binada çıktı. Askerlere özel tim polisleri ve bazı sivillerin eşlik ettikleri görüldü.

Ankara’da bir grup asker polis tarafından gözaltına alındı.

F-16’lar Ankara’da hava-hava füzeleriyle uçtu

Hava Kuvvetleri’ne ait iki F-16, Ankara semalarından saat 22.00’de alçak uçuş yaptı. Bu uçakların sadece hava-hava füzesi taşıdığı belirlendi.

Çekilen fotoğrafları inceleyen uzmanlar, F-16’larda silah yükü olarak hava hedeflerine karşı atılan iki adet AIM-9X ile 2 adet de AIM-120 füze bulunduğunu, kanat altlarında da iki adet yakıt tankı bulunduğunu belirtti.

Minarelerden ezan okundu, halk meydanlara çağrıldı

İstanbul’un çeşitli semtlerinde minarelerden gece boyu aralıklarla ezan okundu ve ardından halk darbe girişimine karşı meydanlarda emniyet müdürlükleri önünde toplanmaya çağrıldı.

Ankara ve İstanbul’da yaşanan askeri hareketliliğin ardından bunun bir darbe girişi olduğunu açıklayan Erdoğan’ın halkı meydanlara davet etmesinin ardından İstanbul genelinde, gece sık sık camilerden ezan okundu. Ezanın ardından halkın darbe girişimine karşı meydanlarda ve emniyet binaları önünde toplanması istendi.

Harbiye Orduevi çevresinde silah sesleri

Harbiye Orduevi çevresinde silah sesleri duyuldu. Bu sırada yoldan geçen bir sürücü yaralandı. Olay yerine gelen ambulans yaralıyı Şişli Etfal hastanesine kaldırdı.

AKP’li Tayyar, AKP Genel Merkezi önünde toplanan kalabalığa seslendi

AKP milletvekili Şamil Tayyar, AKP Genel Merkezi önünde kalabalığa seslendi. Tayyar, “Allah’ın izini ile bu aşağılık kumpasın üstesinden geleceğiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bizim başımızda Allah onun eksikliğini vermesin. Bu aziz Millet reisinin arkasında demokrasiye de sonuna kadar saygılıdır” dedi.

TRT’ye askerler girdi, helikopterden ateş açıldı, ekran dondu

Ankara’da TRT Genel Müdürlüğü’ne askerler girerken, bina üzerinde helikopter uçtu.

Helikopterden zaman zaman açılırken gece yarısından itibaren TRT ekranı dondu.

Osmaniye’de polislere ‘silah kullan’ emri

Osmaniye Emniyet Müdürlüğü’nden görevdeki polislere verilen telsiz talimatında, korumaya alınan kamu binalarına müdahale olması halinde silahla karşılık verilmesi istendi.Kızılay’da yaklaşık 8-10 tank caddelerden geçti. Bazı vatandaşlar tankın üstüne çıktı. Tank, yoluna devam ederek caddede bulunan bir aracı ezdi, baz istasyonunu devirdi. Tankların, Kızılay Bulvarı’ndan Çankaya Köşkü yönünde ilerlediği görüldü.

Sakarya Valiliği’ne askerler girdi

Sakarya’da askerler, Sakarya Valiliği’ne girdiler. Çok sayıda asker valiliğe girerken, tanklar valiliğin bahçesine girdi.

Vatan Caddesi trafiğe kapatıldı

Vatan Caddesi, TIR’larla her iki yönde trafiğe kapatıldı. Aksaray Ordu Evi’nin önünde 9 tane tankın beklediği görülüyor. Sikorsky helikopterlerin uçtuğu görülüyor. Bazı vatandaşlarında tanklardaki askerleri indirmeye çalıştığı dikkat çekiyor.

Vatan Caddesi’nde geçen tanklara vatandaşlar tepki gösterdi. Bir kişinin tanka tekme attığı görülürüken bazı vatandaşlar bir tankın önünü kesmeye çalıştı.

Antalya’da tüm polisler göreve çağrıldı

Hükümet Caddesi’ndeki Antalya Valiliği önünde polis, yoğun güvenlik önlemi aldı. Buradaki polis memurların uzun namlulu silahlarla nöbet tutmaya başladığı görüldü. Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun Konyaaltı Caddesi’ndeki Vali konağında bulunduğu öğrenildi. Karaloğlu’nun bulunduğu konağın önündeki güvenlik önlemlerinin daha yoğun olduğu ve akrep gibi zırhlı araçların konuşlandırıldığı gözlendi. Antalya Valiliği önünde ve valilik konağı önündeki caddede hiçbir aracın durmasına izin verilmiyor.

Ankara ve İstanbul’daki hareketliliğin televizyon kanallarında duyurulmasının ardından bir grup partili Antalya’da AKP İl Başkanlığı önünde toplandı. Gazi Bulvarı üzerindeki parti binası önüne gelen partililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet lehine slogan attı. Parti binası önüne elinde parti bayraklarıyla gelen 200 kişi alkışlarla desteklerini sürdürdü. AKP Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç de parti binası geldi. Antalya’da sokağa çıkma yasağı olmadığını söyleyen Enç, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sokağa çıkma yasağı söz konusu değil. Biraz önce TRT’de korsan bir darbe bildirisi okundu. Ama seçilmiş hükümet iş başında. Başbakanımız zaten açıklama yaptı. Bu Türkiye’nin demokrasisine yapılan bir operasyondur. Bu operasyonu kabul etmiyoruz. Bu süreç tamamlanıncaya kadar da partimizin il başkanlığından ayrılmayacağız. Darbeye karşı çıkan kardeşlerimizi siyasi parti gözetmeksizin en yakın AKP il ya da ilçe binalarına davet ediyorum. Her şey kontrol altında. Antalya’da asayişle ilgili bir problemimiz yok. Polis ve asker kardeşlerimiz görevinin başında. Bu belli bir alanda gerçekleşen operasyon. Biz görevimizin başındayız, hükümetimiz de görevinin başında.”

ATM önlerinde kuyruk

Antalya’da çok sayıda vatandaş, bankalardaki paralarını çekebilmek için ATM’lmere akın etti. Otomatik para çekme makinelerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Buradaki vatandaşların şort, tişört giydiği ve bazılarının pijamalarla geldiği gözlendi. Diğer yandan aynı yoğunluk, akaryakıt istasyonlarında da yaşanıyor. Çok sayıda vatandaş, araçlarına akaryakıt alabilmek için istasyonlara geldi. Akaryakıt istasyonları önünde uzun otomobil kuyrukları oluştu.

Denizli’de hareketlilik

Denizli’de Valilik önünde polis ekipleri beklemeye başladı. Denizli 11’inci Komando Tugayı’ndan belli aralıklarla askeri araçların çıkış yaptığı görüldü. Bu araçların Çardak Havaalanı istikametine gittiği gözlendi.

Askeri hareketliliğin ardından Ege Bölgesi’nde polis ekipleri tarafından güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Polis telsizlerinden asayiş anonslarının geçmediği, onun yerine belirlenen güzergahlarda önlem alınması için çağrı yapıldığı duyuldu. Çardak Havaalanı’ndaki tüm polisler ise göreve çağrıldı. Tugay’dan aralıklarla askeri araç çıkışı sürüyor.

Çınar Meydanı’nda yaklaşık 200 kişilik bir grup tekbirler getirrek “asker kışlaya” sloganları attı. Konvoy yapan bazı vatandaşlar ise kornalarıyla seslerini duyurmaya çalıştı. Ayrıca ilçelerde görevli polis memurlarına görevli oldukları karakola dönmeleri çağrısı yapıldı.

AKP’liler meydana yürüdü

Denizli’de il başkanlığı binası önünde toplanan AKP’li yöneticiler, Atatürk Caddesi’ni takip ederek Delikçınar Meydanı’na yürüdü. Aralarında AKP Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin ve AKP ilçe başkanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişilik grup, Delikliçınar Meydanı’nda toplanan kalabalıkla biraraya geldi.

Ellerinde Türk bayrakları taşıyan yaklaşık 5 bin kişilik grup, “Darbeye hayır”, “Asker kışlaya”, “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları attı. Kalabalığa seslenen Milletvekili Şahin Tin, darbeye izin vermeceklerini belirtip, millet iradesinin ülkeye hakim olacağını söyledi.

İzmir’de 30 ilçeye toplanma talimatı

AKP İzmir İl Başkanı Bülent Delican, partisinin il başkanlığı ve 30 ilçe başkanlığında parti binalarının açılmasını ve partililerin binada ve bina önünde toplanması talimatını verdi.

Delican, “Bu demokrasiye vurulmuş bir darbedir. Bir kalkışmadır bunu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye üçüncü dünya ülkesi değil. Türkiye parlemantosu ile ayaktadır. Bu tür girişimlere izin vermeyeceğiz. Türkiye’nin birlik ve beraberliğini bozamayacaklar. Partililer telefonla arıyorlar. “Bu girişime nasıl karşı duralım’ diyorlar. Meydanlarda ve parti binalarında biraraya geldik. Sokakları 3- 5 çeteye bırakmayacağız” dedi.

Adana’da polis alarmda

İstanbul ve Ankara’da yaşanan askeri hareketliliğin ardından Adana Emniyet Müdürlüğü’nde görevli tüm müdür yardımcıları ve şube müdürleri göreve çağrıldı.

Hükümet yetkililerinin ‘askerin içinden bazı grupların kalkışması’ diye tanımladığı hareketliliğin ardından Adana Emniyet Müdürlüğü’nde görevli tüm müdür yardımcıları ve şube müdürleri göreve çağrıldı.

Emniyet Müdürlüğü’ne bağlanan ana yollar da kapatıldı.

Polis takviyesi

Adana polisinin tüm kademeleri ile alarma geçmesinin ardından bazı ‘hassas noktalar’ olarak belirlenmiş yerlere takviye koruma ekipleri sevkedildi.

AKP Genel Merkezi’nin elektronik posta ile sağladığı iletişim ile il ve ilçe yöneticileri yönetim binalarında toplanmaya başladı. il binasına ilk olarak Başkan Fikret Yeni geldi. Ardından yönetici olmayan AKP’liler de gruplar halinde aynı bina önünde toplandı. Bina silahlı zırhlı bir araç ile korumaya alındı.

Sokağa çıkma gerginliği

Adana Valisi Mustafa Büyük, Emniyet Müdürlüğü’ne talimat vererek polis imdat telefonu olan 155’i arayan vatandaşlara ‘yasak yok’ denilmesini istedi. Yarım saat kadar sonra ise polisin telsiz kanalından, jandarmanın duyurusu olarak ‘Sokağa çıkma yasağı bulunmaktadır. Polis müdahale ederse silah kullanılacaktır’ denildi.

Saat 00.30 itibariyle askerlerin sokağı kontrol ettiği yerler çok nadir olarak gözlendi. Bazı kişilere asker müdahale edip evlerine dönmelerini istedi

Çanakkale’de emniyet önünde önlem

Çanakkale’de İl Emniyet Müdürlüğü bütün personelini emniyet binasına çağırdı.

Emniyet Müdürlüğü binasına giden bütün yollar 500-600 metre mesafede kapatıldı. Barikatlar oluşturuldu. İl Jandarma Komutanlığı önünde bir hareketlilik gözlenmedi. Sokaklarda olan ve ne olduğunu anlamaya çalışan vatandaşlar, evlerine gitmeye başladı.

Osmangazi ulaşıma açık

İstanbul’da boğaz köprüleri ulaşıma kapatılırken, Osmangazi Köprüsü ise ulaşıma açık. Osmangazi Köprüsü’nde Bursa ve İstanbul istikametine ulaşımın çok az olması dikkat çekti. Ankara ile İstanbul arasındaki TEM Otoyolu’nda Kocaeli kesiminde ise ulaşım normal akışında devam ediyor.