Venezuela'da müzakereler tıkandı, Rusya ve Türkiye'den yardım istendi

Venezuela'da Maduro hükümeti ile dış destekli sağcı muhalifler arasında Vatikan'ın aracılığı ile devam eden görüşmeler tıkandı.

Venezuela'da müzakereler tıkandı, Rusya ve Türkiye'den yardım istendi

Venezuela’da Maduro hükümeti ile dış destekli sağcı muhalifler arasında Vatikan’ın aracılığı ile devam eden görüşmeler tıkandı. Görüşmeler muhaliflerin bugün yapılacak olan görüşmelerin 3. turuna katılmaması sebebiyle durdu.

Venezuela’da bir süredir devam eden ekonomik kriz ve dış destekli sağcı muhalefetin Maduro’yu zorla koltuğundan indirmeye çalışması üzerine devam eden görüşmeler durdu. Muhalefet masaya oturmak için siyasi tutukluların serbest bırakılması ve seçim yapılması talebinde bulunurken, Maduro hükümeti bunu bir darbe girişimi olarak yorumluyor.

Önceki buluşmalarda uzlaşı sağlanma yolunda gidilirken muhalefetin ani karar değişiklikleri süreci tıkamış durumda. Bu duruma karşılık Maduro destekçilerini 17 Aralık günü yapılacak olan büyük mitinge davet etti.

 

Rusya ve Türkiye’den yardım talebi

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ve Rusya Devlet Başkanı Putin salı günü telefonla bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Putin Maduro’ya sağcı muhalefet ile mücadelesinde destek sözü verdi. Putin, Rusya’nın Venezuela’ya teknolojik ekipman ve maddi yardımda bulunacağını söyledi. Ayrıca Rusya’nın Venezuela’daki yiyecek sıkıntısını bitirecek miktarda buğday yardımında bulunacağı bildirildi.

Ayrıca, Ekonomi Bakanlığının davetiyle Türkiye’de bulunan Venezuela Dış Ticaret ve Uluslararası Yatırım Bakanı Jesus Faria Tortosa, Türkiye’den işlenmiş gıda ürünleri almak istediklerini belirterek, Türk iş adamlarını Venezuela’ya yatırım yapmaya davet etti:

“Venezuela için petrol, gaz, madencilik, demir-çelik, alüminyum, petrokimya, tarım, turizm ve ormancılıktan oluşan 9 ana sektör belirledik. Bu sektörlerde yabancı sermayenin yatırım yapmasını teşvik edecek reform paketini hayata geçiriyoruz. Bu reform Venezuela’nın nefes almasını sağlayacak. Şu anda ülkede kriz var, ancak ekonomimiz yavaş yavaş toparlanmaya başladı. Tünelin ucunda ışığı görüyoruz, bu ortamdan çıkmak için programımız var. Şu anda bunu fırsata çevirmek isteyen yabancı sermaye ülkemize yatırım yapıyor. Türk yatırımcıları da bekliyoruz. Türkiye’nin bizimle omuz omuza yürümesini istiyoruz. Dış ticaretinde gıda ve tarım ürünlerinin önemli yeri olan Türkiye’den, işlenmiş gıda ürünleri almak istiyoruz. Egeli ihracatçıları, ticaret bağlantıları kurmak için ülkemize davet ediyoruz.”