VİDEO | NASA yıldız ve gezegenlerin müziğini keşfetti

NASA gerçekte uzay boşluğunun, uzay zamanda garip bir koronun yankılandığı karmaşık bir senfoniyle sürekli olarak doldurulduğunu keşfetti.

VİDEO | NASA yıldız ve gezegenlerin müziğini keşfetti

Uzayın derinliklerine ait fotoğraf ve videoları izlerken hepimiz bütünüyle bir boşluk ve daha da ötesi mutlak bir sessizlik hissine kapılıyoruz. Ama durum gerçekten de böyle mi? Her ne kadar uzay bir vakum halinde olması nedeniyle ses dalgalarının bildiğimiz anlamda iletilmesi mümkün olmasa da, NASA gerçekte uzay boşluğunun, uzay zamanda garip bir koronun yankılandığı karmaşık bir senfoniyle sürekli olarak doldurulduğunu keşfetti.

Peki bu sesleri üreten ne? Her ne kadar dış uzayın ‘sesleri’ de, kulaklığımızla dinlediğimiz şarkılara benzemese bile, titreşen dalgalardan oluşuyor. Uzay boşluğundaki gök cisimleri, etkileşimler ve güçler uzayın müziğini oluşturuyor. Müziğin kaynağında ise gezegenler, halkaları ve uyduları tarafından salınan elektromanyetik sinyaller, gezegen ile atmosferinin sınırları arasında gidip gelen radyo dalgaları, yüklü parçacıkların gezegen atmosferlerindeki etkileşimleri, gezegenlerin halkalarından yayılan yüklü parçacıklar ve hatta Güneş rüzgarları var.

NASA, geliştirdiği özel araçlar ile, Plazma Dalga Anteni kullanan bazı uzay sondalarından bu sesleri topluyor.

Kaydedilen sesler arasında Satürn ve halkaları, Neptün, Jüpiter ve uydusu Io, Uranüs, halkaları ve uydusu Miranda ile Dünya’nın sesi ve şarkısı kayıtları da var.

İşte o muhteşem senfoni;

 

https://youtu.be/9cxJuI1aZmw