680 no'lu KHK ile polise internet takibi yetkisi verildi

680 sayılı KHK'da internet kontrolü ile ilgili düzenlemeler bulunuyor.

680 no'lu KHK ile polise internet takibi yetkisi verildi

Dün çıkan ve binlerce kamu personelinin meslekten ihraç edildiği 679 sayılı KHK dışında 680 sayılı KHK ile de çeşitli düzenlemeler yapıldı.

680 sayılı KHK da yer alan bir düzenleme gerici AKP iktidarının internet ve sosyal medya alanında ipleri sıkmak istediğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. KHK’nin 27 ve 28. maddeleri ile polise şüphe gördüğü noktalarda internet kullanıcılarının bilgilerini edinmesi ile birlikte takip ve kontrol yetkisi veriliyor.

İlgili düzenlemeye dair maddeler şu şekilde:

MADDE 27- 2559 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Polis, sanal ortamda işlenen suçlarda, yetkili Cumhuriyet başsavcılığının tespiti amacıyla, internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulaşmaya, sanal ortamda araştırma yapmaya yetkilidir. Erişim sağlayıcıları, yer sağlayıcıları ve içerik sağlayıcıları talep edilen bu bilgileri kolluğun bu suçlarla mücadele için oluşturduğu birimine bildirir.”

MADDE 28- 2559 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesinin;

  1. a) Birinci fıkrasına “ülke seviyesinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve sanal ortamda” ibaresi eklenmiştir.
  2. b) İkinci fıkrasında yer alan “yazılı suçların işlenmesinin önlenmesi amacıyla, hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürünün veya İstihbarat Dairesi Başkanının” ibaresi “yazılı suçlar ile bilişim suçlarının işlenmesinin önlenmesi amacıyla hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürünün, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanının veya bilişim suçlarıyla sınırlı olmak üzere bilişim suçları ile ilgili daire başkanının” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkraya “telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişim” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya internet bağlantı adresleriyle internet kaynakları arasındaki veri trafiği ile iletilen veriler” ibaresi eklenmiştir.
  3. c) Dördüncü fıkrasında yer alan “veya iletişim bağlantısını” ibaresi “, ilgili internet bağlantı adresi veya bağlantıyı” şeklinde değiştirilmiştir.

ç) Sekizinci fıkrasında yer alan “görevlilerince” ibaresi “görevlileri ile bilişim suçlarıyla sınırlı olmak üzere bilişim suçlarıyla ilgili daire başkanlığı görevlilerince” şeklinde değiştirilmiştir.