AKP'den başkanlık hamlesi: Taksim'e cami geliyor

Taksim Meydanı'na cami için Koruma Kurulu'ndan onay çıktığı belirtiliyor.

AKP'den başkanlık hamlesi: Taksim'e cami geliyor

AKP’nin yıllardır ısıtıp ısıtıp kritik dönemlerde gündeme getirdiği “Taksim Cami” projesine Koruma Kurulu’ndan onay çıktı. Karara göre, cami Taksim Sular İdaresi’nin hemen arkasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait 1482 metrekarelik arsada yapılacak.

Hürriyet’ten Dinçer Gökçe‘nin haberine göre, Mimar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman’ın imzasını taşıyan cami projesine onay 19 Ocak’ta, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan çıktı. Buna göre, caminin yapılacağı yerdeki dükkanların tahliyesi sonrası ruhsatlandırma aşamasına geçilecek.

Projenin ayrıntıları şöyle:

Cami projesi 1482 metrekarelik bir alanda hayata geçirilecek;
Caminin taban oturumu 900 metre olarak projelendirildi;
Taksim Cami için planlanan zemin üstü bina yüksekliği 20,70 metre, kubbe yüksekliği 9,6 metre, toplam mahya yüksekliği ise 30,3 metre;
Planlanan yükseklik, cami alanına yakın iki kilisenin yüksekliğine denk;
Caminin yapılacağı yer, Taksim Sular İdaresinin hemen arkasında bulunuyor;
Caminin üç kat altına 180 araçlık otopark ve konferans salonu yapılacak.

Dükkanlar tahliye edilecek

Taksim Cami projesinin Kurul onayından geçmesinden sonra, alanda bulunan dükkânlar tahliye edilecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yürüteceği süreçten sonra, ruhsatlandırma işlemi için Beyoğlu Belediyesi devreye girecek.

AA ‘talep’ oluşturdu, Kurul’dan ‘arz’ geldi

Anadolu Ajansı, bundan 2 gün önce servis ettiği haberinde, bölgede vatandaşların Taksim’de büyük bir cami istediklerini iddia etmişti.

Yalnızca 4 kişiden aldığı görüş ile tüm Beyoğlu halkının böyle bir projeyi desteklediği anlamı çıkaran AA, ‘vatandaşların cami yetersizliğinden mağdur’ olduğunu öne sürmüştü. Haberden 2 gün sonra Kurul’dan gelen kararla birlikte, AA’nın cami için kamuoyu oluşturma çabasına girdiği anlaşıldı.