Bağdat ve Erbil, Kerkük referandumu konusunda uzlaştı

Kerkük için yapılacak referandum ile ilgili uzlaşma sağlandı.

Bağdat ve Erbil, Kerkük referandumu konusunda uzlaştı
Erbil ile Bağdat, Kerkük dahil bir dizi ihtilaflı bölgede referandum öngören 140’ıncı madde konusunda uzlaştı. Oylamanın, IŞİD’le savaştan sonra yapılacağı öğrenildi.
 
Bağdat’a giden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) heyetiyle, merkezi hükümetin Kerkük dahil bir dizi bölgede referandum düzenlenmesi konusunda uzlaştığı belirtildi. Rûdaw’ın haberine göre, referandum IŞİD’in bölgeden temizlenmesi sonrası düzenlenecek.
 
Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin ofisi tarafından yayımlanan toplantı tutanaklarına göre toplantılarda, Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesinin işletilmesi, yani bir dizi tartışmalı bölgede öngörülen referandumların düzenlenmesi konusunda uzlaşma sağlandı. Ancak referandum için önce IŞİD’in Havice, Raşad ve Riyaz gibi kilit bölgelerden temizlenmesi şartı getirildi.
 
Amerikan işgalinden sonra hazırlanan Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesinde, Kerkük’ün de dahil olduğu ihtilaflı bölgelerin Erbil’deki bölgesel yönetime bağlanıp bağlanmaması konusunda 2007 yılı bitmeden referandum düzenlenmesi öngörülüyordu. Ancak Bağdat yönetimi referandumu sürekli erteliyordu.