Beyaz Saray: Gözlemcilerin raporuna kadar değerlendirme yok

Türkiye’deki referanduma ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, referandum değerlendirmesi için uluslararası gözlemci raporunun bekleneceği belirtildi.

Beyaz Saray: Gözlemcilerin raporuna kadar değerlendirme yok

Şaibe karışan referandumun ardından ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı tebrik ederken, Beyaz Saray’dan ise ilginç bir açıklama geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında kendisine yöneltilen “ABD Başkanı, uluslararası gözlemcilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sınırsız yetkiler veren referandumda usulsüzlük yapıldığına ilişkin raporlarla ilgili hiçbir kaygısı var mı?” sorusuna verdiği yanıtta, ABD yönetiminin 10-12 gün içinde rapor yayınlamaları beklenen AGİT’e bağlı uluslararası gözlemci heyetinin raporunu bekleyeceğini belirtti.

“Bekleyip görmeyi tercih ederiz”

Spicer, “Anladığım kadarı ile uluslararası bir komisyon değerlendirmesini yapıyor ve 10-12 gün içinde bir rapor açıklayacak. Bunu bekleyeceğiz, bırakalım şu anda onlar işini yapsın” dedi. Spicer, “Başkan Erdoğan’ın ne yapmasını ister? Rapor için inceleme yapılırken beklemesini ister mi?” sorusuna da “Bence bu noktada, raporun önüne geçip bilmeden kararlar almak istemiyoruz. Türkiye’de gözlemciler vardı, biz de bekleyip görmeyi tercih etmeyi isteriz” karşılığını verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Spicer, ‘Referandumda usulsüzlük yapıldığı iddialarından öte olarak, ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm güçleri ele geçirmiş olmasına ilişkin ne düşünüyor?” sorusunu da “Türkiye’de bir seçim yapıldı ve insanlar bu seçimlere katılarak oy verdi. Yönetim sistemine ilişkin değerlendirmelerden önce gözlemci komisyonunun çalışmasını tamamlamasına izin vermek gerek” diye yanıtladı.