BM Kudüs Tasarısı ABD ve İsrail'e karşı ezici çoğunlukla kabul edildi

193 üyeli BM'nin üçte ikisinin tasarıya destek vermesi yeterli olacak.

BM Kudüs Tasarısı ABD ve İsrail'e karşı ezici çoğunlukla kabul edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Türkiye ve Yemen’in teklifiyle yeni Kudüs tasarısını görüşmeye başladı. Görüşmelerin ardından yapılan oylamada 128 Kabul 9 Ret oyu çıkarken 35 ülke çekimser oy kullandı.

Tasarıya karşı ret oyu kullanan ülkeler ABD, İsrail, Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları ve Mikronezya oldu.

Oylamanın olası sonucuna göre ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararı BM için geçersiz sayılmış oldu.

 

Çavuşoğlu: ABD kabadayılık yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oylama öncesi BM Genel Kurulu’nda konuştu:

Bir çok kez burada toplandık. Söyledik ki Filistinlilerin hepimiz gibi yaşama hakkı var. Özgür olmaya, refaha hakkı var. Yasadışı işgal devam etmektedir. Nesiller boyu Filistinliler şiddete ve ayrımcılığa maruz kaldılar. Bu oylama Filistin davasının  bizim davamız olduğunu göstermektedir. Adaletin ve barışın yanında olacağız.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesi evrensel değerleri hiçe saymaktadır. ABD’nin Kudüs kararı hukuka aykırıdır. BM Genel Kurulu’nun görevi adaleti yerine getirmektir. Bazıları kalkınma yardımı ile tehdit etti. Bu etik dışıdır. Hiçbir onurlu üye devlet bu tehditlere boyun eğmeyecektir. Güçlü olmanız her zaman haklı olduğunuz anlamına gelmez. ABD kabadayılık yaptı, BM üyesi devletlerin onuru satılık değildir.

Bu tarihte gördüğümüz çok kritik bir an. Filistin halkı bizi tarihin doğru tarafında görmelidir.

Bu acil durum toplantısı hayırlı olsun. Türkiye Filistin’i yanlız bırakmayacaktır, dünya 5’ten büyüktür.

 

ABD temsilcisinin tehditleri sürüyor

ABD’nin BM temsilcisi Nikki Haley, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yapılacak Kudüs oylaması öncesi diğer diplomatlara e-posta göndererek karara karşı oy kullanmamaları konusunda üstü kapalı tehdit ettiği öne sürülmüştü.  BM’ye en fazla maddi katkı sağlayan ülkenin ABD olduğunu söyledi. Haley, ABD’nin kararının barış sürecine zarar verecek herhangi bir nitelik taşımadığını söylerken, kararda Kudüs’ün nihai sınırlarına ilişkin bir vurgu olmadığını aktardı. Haley’in konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Başkan oylamayı yakından takip edecek ve benden bize karşı oy kullanan ülkelerin raporunu istedi. Bu konuda bütün oyları not edeceğiz.” ifadelerine de yer verdi.ABD Kudüs’e büyükelçiliğini taşıyacaktır bunu bizden ABD halkı istiyor ve doğru olan da budur. Hiçbir oylama bunu değiştirmeyecektir. Ama bu oylama Amerikalıların BM’ye nasıl baktığı ve bizim bize BM’de saygısızlık yapan ülkelere nasıl baktığımız konusunda bir fark yaratacaktır”  dedi. Haley, ABD’nin Kudüs konusunda yalnız bırakılmasını her zaman hatırlayacağını söyledi.

 

Trump: ‘Yardımları keseriz’ demişti

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti sayan kararına karşı çıkan ülkelere mali yardımların kesileceği tehdidinde bulundu.

Trump, “Dün Nikki’nin (ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley), BM’de paralarımızı alıp sonra da Güvenlik Konseyinde bize karşı oy kullanan ya da Genel Kurulda aleyhimize oy kullanma potansiyelini taşıyan ülkelere gönderdiği mesaj hoşuma gitti. Yüzlerce milyon hatta milyarlarca dolar alıp sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Peki, bu oyları takip edeceğiz. Bırakalım aleyhimize oy kullansınlar, biz de çok para biriktireceğiz. Umrumuzda değil.” ifadesini kullandı.