Şişecam işçilerinin yürüyüşü 2. gününde: Zafer direnen emekçinin olacak!

Şişecam'dan işinden atılan cam işçilerinin Lüleburgaz'dan İstanbul'a yürüyüşü başlıyor.

Şişecam işçilerinin yürüyüşü 2. gününde: Zafer direnen emekçinin olacak!

Şişecam Grubu’na bağlı Kırklareli Cam fabrikasından 4 Ekim günü ‘istihdam fazlalığı’ bahanesiyle işlerine son verildikten sona cam işçilerinin başlattığı İŞ, AŞ, ADALET YÜRÜYÜŞÜ’ ikinci gününe girdi.

Yürüyüş sırasında Manifesto‘ya konuşan işçiler, yürüyüşün sorunsuz bir şekilde sürdüğünü, çevreden çok sayıda destek aldıklarını ifade ettiler.

Cam işçileri aynı zamanda basın emekçilerine dönük bir basın açıklaması yayınladılar. Açıklamayı sizlerle paylaşıyoruz:

Değerli Basın Emekçileri;

Bizler, Şişecam Grubu’na bağlı Kırklareli Cam Fabrikası’ndan 4 Ekim tarihinde “istihdam fazlalığı” gerekçe gösterilerek, haksız ve hukuksuz bir biçimde, işinden, ekmeğinden edilmiş cam işçileriyiz. Öncelikle, cam işçileri olarak bugün bizim uğradığımız haksızlık, ilk değil. Daha önce de Şişecam’a bağlı Mersin, Eskişehir, Gebze fabrikalarında yüzlerce işçi arkadaşımız işten çıkarılmış, hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeksizin işlerinden edilmişlerdi.

Bizimle devam eden bu sürecin, artık sonlanması  için, Kırklareli Cam Fabrikası işçileri olarak sizlerin de bildiği üzere, Lüleburgaz tarihinin en büyük mitinglerinden birine imza atmış, sınıf kardeşlerimiz, ailelerimiz ve Lüleburgaz halkının desteği ile taleplerimizi dile getirmiştik.

Öncelikle işten çıkarma sürecinin en başından itibaren sendikamız genel merkezinden işten çıkarmalara karşı gerekli mücadelenin verilmesi istemiş ve Trakya bölgesi dışında ki fabrikalarda işe başlatma tekliflerinin tarafımızca kabul edilmeyeceğini net bir dille ifade etmiştik.

Biz işten çıkarılan cam işçilerini ve ailelerinin geleceği belirleyen bu ve buna benzer kararların ve anlaşmaların biz cam işçilerine sorulmadan ve görüşülmeden yapılması etik olmadığı gibi sendikamızın geçmişten bugüne gelen geleneklerinde de yeri olmadığını ısrarla dile getirmiştik.

Parçası olmadığımız hiçbir kararı ve anlaşmayı kabul etmediğimiz gibi Trakya bölgesi dışında bulunan fabrikalarda çalıştırma tekliflerinin samimi olmadığını ve bu teklifleri kabul etmediğimizi bildirmiştik.

Ancak bu taleplerin işveren ve sendikamız tarafından bir karşılığının bulunmadığını  gördüğümüz için, bu sabah saatlerinde Lüleburgaz’da bulunduğumuz noktadan ailelerimiz ve bizlere destek veren kamuoyuyla birlikte Şişecam’ın Tuzla’daki Genel Müdürlüğü’ne doğru bir yürüyüş başlattık.

Bizler, uğradığımız hak gaspının farkında olduğumuz için bu mücadeleyi veriyor ve sonunda mutlaka başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz.

Siz basın emekçilerinin de bu süreçte bizlerin, yani sınıf kardeşlerinizin yanında olacağınıza inanıyor, bu vesile ile sesimize ses olmaya çağırıyoruz.

                                                                                                                 Camda Sınıf Tavrı

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Yürüyüşten önce yüzlerce kişi Lüleburgaz’da bulunan Kristal-İş Trakya Şube binasının önündeki direniş çadırının etrafında bir araya geldi. Yürüyüş öncesi bir açıklama yapan işçilerin sözcüsü Aydın Şahin, bugüne kadar kendilerine destek veren her kuruma ve Lüleburgaz halkına teşekkür etti. Desteklerin devam etmesini istediklerini ifade eden Şahin, “Arkamızda halk olduğu sürece kazanacağız” dedi.

Yürüyüş öncesi Manifesto‘ya konuşan işçilerden Zafer Sözen ise “Direnişimizin 16. gününde artık İstanbul’a yürüyüşümüze başlıyoruz. Bugüne kadar işverene ve sendikamıza giden taleplerimizden hiç birisi değerlendirilmedi. Bir çok çözüm yolları sunduk fakat bu çözüm yolları kendi bölgemizde halledebilecek bir işken, işveren hala bize Eskişehir fabrikasını diretmektedir. Bugün bu sebeple şanlı cam işçisinin yürüyüşünü başlatıyoruz. Hedefimiz İstanbul Tuzla.” diyerek herkesi destek olmaya çağırdıklarını belirtti.

Av. Erkan Kılıç: Cam işçisi hak gaspının farkında olduğu için bu kadar mücadele veriyor

Camda Sınıf Tavrı’ndan Avukat Erkan Kılıç ise “90 işçi arkadaşımız ‘daralma’ gerekçesiyle işten çıkarıldı. Bu cam işçisinin karşılaştığı ilk işten çıkarma değil. Daha önce de Şişecam’a bağlı Mersin, Eskişehir, Gebze fabrikalarında yüzlerce işçi arkadaşımız işten çıkarıldı. Lüleburgaz tarihinin en büyük mitinglerinden biri yapıldı. Belirleyici bir miting oldu. Bugün de işe geri dönüşlerinin sağlanması için Lüleburgaz’da bulunduğumuz noktadan aileleriyle ve kendilerine destek veren kamuoyuyla birlikte Şişecam’ın Tuzla’daki Genel Müdürlüğü’ne yürüyecekler. Biz bu mücadelenin başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Cam işçisi uğradığı hak gaspının farkında olduğu için bu kadar mücadele veriyor.” diyerek, direnişe sahip çıkılması çağrısını tekrarladı.

Güncelleme – 11.10

Cam işçileri için Lüleburgaz Kongre Meydanı’nda kürsü kuruldu. Burada yapılan konuşmaların ardından cam işçilerinin aileleri birlikte İstanbul’a yürüyüşü “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz”, “90 kişi dönecek bu iş bitecek”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları eşliğinde başladı.

Güncelleme – 14.45

İşten atılan cam işçilerinin yürüyüşü Kepirtepe’de verilen molanın ardından devam ediyor.

Güncelleme – 17.00

Yüzlerce kişinin katılımıyla başlayıp büyük desteğe ulaşan yürüyüşün bugünkü bölümü ilk durak olan Lüleburgaz’ın Evrensekiz bölgesinde sonlandırıldı. İşçiler talepleri kabul edilmediği takdirde yürüyüşlerine yarın kaldıkları yerden devam edecek.

Cumartesi akşamı Çorlu Belediyesi önüne varacak olan işçiler, yürüyüşlerini İstanbul Tuzla’daki Şişecam Genel Merkezi’nde sonlandıracak.

İşte yürüyüşten fotoğraflar:

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, ağaç ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, ayakta duran insanlar, gökyüzü ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, ayakta duran insanlar, gökyüzü ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, kalabalık, ağaç ve açık hava

 

 

 

 

Haber görseli

 

http://gazetemanifesto.com/2017/10/19/direnisteki-cam-iscileri-istanbula-yuruyus-oncesi-konustu-sesimizi-duyurmak-istiyoruz/