İlker Başbuğ: Başkanlık kabul edilirse Türkiye'nin demokratik ülke görüntüsü zarar görür

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin görüşlerini açıkladı

İlker Başbuğ: Başkanlık kabul edilirse Türkiye'nin demokratik ülke görüntüsü zarar görür

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin görüşlerini açıkladı. Başbuğ, “Bu anayasa değişiklik teklifi kabul edilirse her şeyden önce Türkiye’nin yurt içindeki ve dışındaki demokratik ülke olma görüntüsü zarar görür.” diye konuştu.

Sözcü’den Uğur Dündar‘ın sorularını yanıtlayan Başbuğ, bu teklif ile “milli güvenliğin” sağlanmasında cumhurbaşkanının TBMM’ye karşı tek başına sorumlu olacağını belirterek “Kolektif sorumluluktan, bir kişinin sorumluluğuna geçilmektedir. Bu değişikliğin doğru olduğu söylenemez” ifadesini kullandı.

Uğur Dündar’ın “Cumhurbaşkanı’nın milli güvenlikten tek başına sorumlu olması doğru değil!..” başlıklı yazısından aktarılana göre, Başbuğ’un teklife ilişkin görüşlerinden bazıları şöyle:

-Türkiye Cumhuriyeti, en ağır sorunlarla karşı karşıya olduğu bir dönemin içinden geçiyor. Sorunların başında; terör, ekonomide bozulmalar, eğitim-öğretimdeki sıkıntılar ve toplumun neredeyse her konuda ikiye bölünmüş olması geliyor. Bu şartlar altında, anayasa değişiklik tekliflerinin Türkiye’nin gündemine getirilmiş olması, ne kadar doğru? Daha da önemlisi, bu anayasa değişiklik teklifleri, karşı karşıya olduğumuz bu sorunların çözülmesine nasıl yardımcı olacak? Geride bıraktığımız bir aylık süre içinde, değişikliği savunanların bu sorulara açık, ikna edici, doyurucu cevaplar verdiklerini söyleyemeyiz.

-Türkiye’nin sahip olduğu siyasal tecrübe, bize, parlamenter sistemin Türkiye için daha uygun olduğunu gösteriyor.

-Anayasa değişiklik teklifi ile “Milli Güvenliğin” sağlanmasından TBMM’ye karşı tek başına cumhurbaşkanı sorumlu olacaktır. Kolektif sorumluluktan, bir kişinin sorumluluğuna geçilmektedir. Bu değişikliğin doğru olduğu söylenemez.

-Cumhurbaşkanı kim olursa olsun, bu anayasa değişiklik teklifi kabul edilirse her şeyden önce Türkiye’nin yurt içindeki ve dışındaki demokratik ülke olma görüntüsü zarar görür. Böyle bir durumdan da ilk önce bizler rahatsız olur ve büyük üzüntü duyarız. Her zaman sağduyulu hareket eden, Türk Milleti bu sefer de sağduyulu olarak karar verecektir.