Kılıçdaroğlu: 15 Temmuz anma programlarına katılacağız

Adalet Yürüyüşü'nün 23. gününde İstanbul'a ulaşan Kemal Kılıçdaroğlu kente ulaşmasından sonra ilk açıklamalarını yaptı.

Kılıçdaroğlu: 15 Temmuz anma programlarına katılacağız

‘Adalet Yürüyüşü’nün 23. gününde İstanbul’a ulaşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’nin düzenlediği 15 Temmuz etkinliklerine parti olarak katılacaklarını açıkladı.

İstanbul’a ulaşmasından sonra CNN Türk‘te canlı yayında konuşan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

– Eleştirileri saygıyla karşılıyorum. Lüks karavanda yattığım söyleniyor, karavanın bana sağladığı tek avantaj akşamları uyuyabileceğim yer olması.

 

-Öfkem geçmedi, yargıya olan güvenim temelden sarsıldı. Hukukun üstünlüğüne göre değil belli merkezden gelene göre karar verilmesi üzücü. Belli mahkemelere belli kişilere yerleştiriliyor. Bir muhalif yargılanıyorsa ne kadar ağır ceza verirsem hükümetin gözüne girerim diye düşünüyorlar. Enis bey ne yapmış? Elde belge, bilgi olmadan tutuklamak hangi yargının ürünü? Nasıl casusluk diye suçlanabilir? Adalete olan güvenimiz temelden sarsılmış oldu. Hakim dediğiniz kişi eğer bir yerden aldığı talimatın gereğini yerine getirip görev yaparsa çocuklarına kötü miras bırakmış olur. Gelecekte utanacaktır. Yargıç kimsenin önünde eğilmemelidir. Adalet dağıtmalı ki devlet olduğu belli olsun.

-Çok yönlü bir kavram adalet. Tek bir hedef koymadım. OHAL’den sonra giydirilen korku gömleği var. Türkiye üzerindeki korku gömleğini çıkardı. On binlerce kişi eşlik ediyorsa adalet arayışında korku gömleğini yırtmış demektir. Adalet hepimize lazım bir şey.

-Biz bu yürüyüşü yaptıktan sonra ertesi gün hakimler adaletli karar vermeyecekler. Bizim gibi ülkede yarın sonuç alacağım diye hayal peşinde koşamazsınız. Duvar olarak karşınızda dururlar. Anayasadan kaynaklanan hakkım ne zamandan beri lütuf oluyor? Anayasal hakkımızı kullanıyoruz, bunlar teröristin ne olduğunu bilmiyorlar. Bu bir son değil başlangıçtır. Yeterli sayımız var istedğimizi yaparız derlerse sokağa çıkarız. Adalet var diyemiyorlar. Hukuk, adalet yok bu ülkede.

Hükümettekileri anlamakta zorlanıyor. İnanç, vicdan, hukuk denilen bir şey var, nasıl bu kadar katı olabiliyorlar anlamıyorum. Asla geri adım atmayın, biz milyonlarız bunun farkına vardık. Bizim başlangıcımız 9 Temmuz’dur.

15 Temmuz darbe girişimini nerede önledik, sokağa çağrı yapmadılar mı? Devletin televizyonu bizim yürüyüşümüze ‘sözde Adalet Yürüyüşü’ dedi. Bedel ödemekten hiçbir korkum yok.

-El, etek öpen ben değildim. Yargıtayı, emniyeti Gülen’e ben teslim etmedim. Anayasa referandumunda iş birliği yapan ben değildim. Ben yalnızca bu ülkenin insanları için çalışırım, mücadele ederim. Fethullah Gülen kim? Hiç karşılaşmadım, konuşmadım

-Biz bu yürüyüşü yaptık ertesi gün her şey düzelecek diye düşünmüyorum. Şimdi bu yürüyüş demokrasisi gelişmiş bir ülkede olsaydı ve o ülkeyi yönetenlerde demokrasi kültürü olsaydı, düşünürlerdi; bu insanlar 40 derece sıcakta neden yürüyor? Oturup düşünürlerdi, oturup konuşmalıyız. Bizim gibi ülkelerde demokrasi kültüründen gelmeyen insanlar ülkeyi yönetiyorlarsa, yarın sonuç alacağım diye bir hayal peşinde koşamazsınız. Bu kişiler sadece karşısınızda bir duvar olarak dururlar. Partinin genel başkanı diyor ki ‘ben lütfettiğim için yürüyorsunuz diyor’ Anayasal hakkım ne zaman birinin lütfu oldu? Demokrasinin ‘d’sinden nasibini alsaydı bunları söylemezdi. ‘Bunlar teröristtir’, 1 kişinin burnu bilele kanamadı. Bunlar terörist nedir onu da bilmiyor.

-Efendim ‘adalet sokaklarda aranmaz’. Peki ben onlara sorayım: Demokrasi sokaklarda aranır mı? 15 Temmuz’da demokrasiyi nerede kazandık. Vatandaşları sokağa kim çağırdı? Bu beyefendi çağırdı. Bu ülkeye adalet gelinceye kadar sonuna kadar mücadele edeceğim. Bedel ödeyecekmişiz, hiçbir korkum yok. Bedel ödenecekse önce ben ödemeye hazırım.

-15 Temmuz anma törenlerine CHP olarak katılacağız