MANİFESTO ÖZEL | Filistinli bir devrimcinin portresi: Gassan Kanafani

Filistin davasında oldukça önemli ve özel bir yere sahip olan Gassan Kanafani, Filistin’in Britanya’nın mandası olduğu dönemde, 9 Nisan 1936 yılında Akka’da dünyaya geldi. Orta sınıf bir aileye mensupolan Kanafani, ilkokul öğrenimini Yafa’daki Fransız Katolik okulunda tamamladı. 1948 yılındaki Arap – İsrail savaşının ardından doğduğu toprakları terketmek zorunda kalan Kanafani, mülteci olarak önce Lübnan’a, daha... View Article

MANİFESTO ÖZEL | Filistinli bir devrimcinin portresi: Gassan Kanafani

Filistin davasında oldukça önemli ve özel bir yere sahip olan Gassan Kanafani, Filistin’in Britanya’nın mandası olduğu dönemde, 9 Nisan 1936 yılında Akka’da dünyaya geldi. Orta sınıf bir aileye mensupolan Kanafani, ilkokul öğrenimini Yafa’daki Fransız Katolik okulunda tamamladı.

1948 yılındaki Arap – İsrail savaşının ardından doğduğu toprakları terketmek zorunda kalan Kanafani, mülteci olarak önce Lübnan’a, daha sonra  Suriye’ye gitti. Şam Üniversitesi Arap Edebiyatı Bölümü’ne kaydolan Kanafani, burada Corc Habaş ile tanıştı. Filistin mücadelesinde önemli bir yere sahip olan Corc Habaş, Kanafani’nin politik görüşleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Daha sonra Habaş ile birlikte Arap Milliyetçileri Hareketi’ne (MAN) katıldığı için Şam Üniversitesi’nden uzaklaştırılır. Politika ile ilgilenen Kanafani, ilerleyen yıllarda MAN ile ilişkisi olan Al Ra’i (Görüş) gazetesinde çalışmaya başlar. 1960 yılında Beyrut’a taşınan Kanafani, burada Marksizm ile ilgilenmeye başlar. 1967 yılında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) kurulduktan sonra, FHKC’nin yayın organı olan al-Hadaf (Hedef) gazetesinde çalışmaya başlar ve FHKC’nin sözcülüğünü yapar. FHKC’nin kuruluşunda ve Marksist-Leninist ideolojiyi sahiplenmesinde Kanafani’nin rolü büyüktür. Ayrıca, FHKC’nin posterlerinin de çizimini yapan kişi Kanafani’dir.

Kanafani, 1972 yılında İsrail gizli servisi MOSSAD tarafından aracına koyulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeder.

Gassan Kanafani’nin etkisi yalnızca FHKC çevresinde değil, Filistin’in kurtuluş mücadelesinin her noktasında görülür. Kanafani’nin çok sayıda politik, kültürel ve tarihsel denemeleri, makaleleri ve öyküleri bulunuyor. Ancak ne yazık ki bu eserlerin büyük bir çoğunluğu henüz Türkçe’ye kazandırılmış değil.

Manifesto ekibi olarak Gassan Kanafani’nin 1970 yılında Richard Carleton ile yaptığı röportajı Türkçe’ye çevirdik.