Nuray Mert'ten AKP'ye bir selam daha: Müftünün nikâh yetkisi neden sorun yaratsın? 

Cumhuriyet yazarı Nuray Mert, AKP'ye desteğe müftülere nikah konusu üzerinden devam etti.

Nuray Mert'ten AKP'ye bir selam daha: Müftünün nikâh yetkisi neden sorun yaratsın? 

Okul müfredatlarından evrim teorisinin çıkarılmasını savunan yazısıyla büyük tepki çeken Cumhuriyet yazarı Nuray Mert, AKP’nin değirmenine su taşımaya müftülere nikah konusu üzerinden devam ediyor.

Cumhuriyet’teki yazısında “ben de evrim teorisinin bilim yerine konmasına karşıyım” diyerek AKP’nin evrim teorisini müfredat dışı bırakmasına destek veren Nuray Mert, bu kez de müftülere nikah yetkisi veren yasa taslağına destek için bir yazı kaleme aldı.

İmam nikahını yasallaştırıp kız çocuklarının zorla evlendirilmesi gibi uygulamalara kapı açacak gerici yasa taslağı için “İçinde müftü lafı geçti diye muhalefet etmek, tam da iktidar partisinin fazlasıyla işine yarayacak bir tutum” diyen Mert, “Memurun din görevlisi olması neden sorun olur?” ifadeleriyle, AKP’yi bir kez daha köşesinden selamladı.

Mert’in “Müftü nikâhı ve İslami rejim” başlıklı yazısında ilgili bölüm şöyle:

Müftülüklerde kıyılan nikâh, şeri çerçevede değil, mevcut medeni kanunun nikâha ilişkin mevzuatına uygun olacak, yani nikâhını müftülükte kıyan dört eş ile evlenmeye kalkışamayacak, ‘eşini talakı selase’ ile boşayamayacak, vs.

Öyle bir düzenleme olsaydı, çok ciddi bir gelişme olurdu, olmadığına göre müftünün nikâh kıyma yetkisi olması neden sorun yaratsın? Tam tersine, ‘imam nikâhı’ adı altında, hiçbir yasal güvencesi olmayan akitlerin ve bunların yaratacağı suiistimalleri önlemek açısından faydalı bir sonucu olabilir. İçinde müftü lafı geçti diye muhalefet etmek, tam da iktidar partisinin fazlasıyla işine yarayacak bir tutum. Dahası hakkaniyetli değil, evliliğe dair hukuki çerçeve değişmediği durumda nikâh kıyan memurun din görevlisi olması neden sorun olur? Bırakın isteyen istediği makamda nikâhını kıydırsın.