Sıra Amazonlar'da: Dünyanın en büyük ormanı yok edilmek isteniyor

Brezilya hükümeti, Amazon havzasında bulunan ulusal ormanların sınırlarını daraltarak sermayenin talanına açmak için yeni bir kanun tasarısı sundu.

Sıra Amazonlar'da: Dünyanın en büyük ormanı yok edilmek isteniyor

Brezilya hükümeti, Amazon havzasında bulunan ulusal ormanların sınırlarını daraltmak için yeni bir kanun tasarısı sundu.

Brezilya’da bulunan Pera Eyaleti sınırları içerisinde Amazon havzasındaki ormanın sınırlarının daraltılması için Brezilya’nın sağcı hükümeti yeni bir kanun tasarısı sundu. Eğer kanun tasarısı meclisten geçerse, Amazon Ormanları sınırlarının içinde yer alan ağaçların kesilmesinin önünde engeller kalkacak, yeşil araziler ise madenciliğe, tarıma ve yapılaşmaya açılacak.

Konuyla ilgili çok sayıda sermaye grubunun bu tasarının arkasında olduğu belirtiliyor. Telesur’un haberine göre, bu lobi gruplarının başkanlığını yapan Carlos Xavier, Brezilya’ya ve tüm dünyaya oksijen sağlayan ormanlık arazinin sınırlarının daraltılmasının, “bölgeye ekonomik gelişme” sağlayacağını iddia ediyor.

Ülkedeki çevreciler ise, Brezilya’nın doğal kaynaklarının yağmalanmamasını ve ormanların korunmasını savunuyor. Çevreciler, ormanların yağmaya açılmasının, bilinen pek çok olumsuz etkiye sebep olacak olmasının yanı sıra, bölgedeki cinayetleri de arttıracağını savunuyor.

Bölgede ekonomik çıkar odaklarının himayesindeki profesyonel katiller ile çevreciler arasında süregelen bir mücadele olduğunu belirten Global Witness adlı çevreci bir sivil toplum örgütü, 2016 yılında Brezilya’da 49 çevrecinin öldürüldüğünü belirtiyor.