Suudi Arabistan: Lübnan, Hizbullah'ın silahlarını toplamalı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, "Hizbullah'ın mevcut halini sürdürmesi, Lübnan'ı büyük tehlikelere sürüklüyor. Lübnan, Hizbullah'ın silahlarını toplamalı" dedi.

Suudi Arabistan: Lübnan, Hizbullah'ın silahlarını toplamalı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, “Hizbullah’ın mevcut halini sürdürmesi, Lübnan’ı büyük tehlikelere sürüklüyor. Lübnan, Hizbullah’ın silahlarını toplamalı” dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Lübnan’daki Hizbullah örgütünün hem ülkeyi hem de bütün bölgeyi tehlikeye sürüklediğini belirterek, “Lübnan, Hizbullah’ın silahlarını toplamalı” dedi.

Cubeyr, Suudi Arabistan’a resmi ziyaret gerçekleştiren Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile başkent Riyad’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Cubeyr, konuk bakanla “İran’ın bölge ülkelerinin iç işlerine müdahalesi ve diğer bölgesel konuları” ele aldıklarını söyledi.

Lübnan’daki krizin Hizbullah’tan kaynaklandığını ifade eden Cubeyr, “Hizbullah, sadece Lübnan’ın değil, bölgenin de güvenlik ve istikrarını tehlikeye atıyor. İran rejimi Hizbullah’ı bölge güvenliğini tehdit etmek için araç olarak kullanıyor. Hizbullah ile mücadele için farklı argümanların kullanılması gerekiyor. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

“Hariri, istediği zaman gidebilir”

Cubeyr, 4 Kasım’da Riyad’da istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Suudi Arabistan’da gözaltında olduğu yönünde ortaya atılan iddiaları “dayanaksız” ve “gerçek dışı” olarak nitelendirerek, bu iddiaların “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.
Hariri’nin Suudi Arabistan vatandaşlığı da bulunduğunu hatırlatan Cubeyr, ülkede özgürce yaşadığını, istediği zaman istediği yere seyahat edebileceği gibi Lübnan’a da gidebileceğini, fakat bu kararı Hariri’nin vereceğini dile getirdi.