VİDEO | Adliyede nöbete başlayan avukatlara polis saldırısı

İstanbul Adliyesi'nde, Cumhuriyet gazetesi operasyonunda tutuklanan meslektaşları için nöbete başlayan avukatlara polis saldırdı.

VİDEO | Adliyede nöbete başlayan avukatlara polis saldırısı

İstanbul Adliyesi’nde, Cumhuriyet gazetesi operasyonunda tutuklanan meslektaşları için nöbete başlayan avukatlara polis saldırdı.

Cumhuriyet gazetesi operasyonunda tutuklanan meslektaşları Akın Atalay, Mustafa Kemal Güngör ve Bülent Utku için bugün nöbete başlayan avukatlara çevik kuvvet polisi saldırdı. Adliye binasından yerlerde sürüklenerek çıkarılan avukatlara saldırı dışarıda da devam etti.

Saldırı sırasında avukatlara telsizle vurulduğu, yaralananlar olduğu belirtiliyor.

İşte o anlar:

(Görüntü: Erk Acarer)

“Adalet Nöbeti” için dün avukatlar tarafından yapılan çağrı şu şekildeydi:

Biz Avukatlar;

Yargının siyasal iktidarın elinde ‘yargısız infaz’ aracı olarak kullanılmasına,
‘İpe sapa gelmez, asılsız ve hayal ürünü’ iddianamelerle özgürlüklerin kısıtlanmasına,
Tutukluluğun infaza dönüştüğü hukuksuzluğa dur demek;
Meslektaşımız / Dostumuz / Arkadaşımız
Avukat Bülent UTKU, Akın ATALAY ve Mustafa Kemal GÜNGÖR’e destek olmak,
Onların şahsında demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere, hukuk devletine sahip çıkmak için,
ÇAĞLAYAN ADLİYESİNDE ‘ADALET NÖBETİ’NE BAŞLIYORUZ!

Bilindiği üzere Cumhuriyet gazetesi vakıf yöneticileri, yazar ve çizeri olan müvekkillerimiz “FETÖ/PDY ve PKK/KCK silahlı terör örgütlerinin örgütsel amaçları doğrultusunda örgüte üye olmadan yardım etmek” iddiası 31.10.2016 tarihinde gözaltına alınmış ve akabinde 05.11.2016 tarihinde 10 kişi hakkında tutuklama kararı verilmişti.

Yine bilindiği üzere soruşturma “FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak, suç uydurmak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, görevi kötüye kullanmak” suçlarından dolayı halen Yargıtay’da yargılanmakta olan savcı Murat İNAM tarafından yürütülmekteydi.
Savcı İnam tarafından yürütülen soruşturmadaki asılsız ve mantık dışı isnatlarla verilen haksız ve hukuka aykırı gözaltı ve tutuklama kararları ile müvekkillerimizin kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ihlal edilmişti.

Biz avukatlar soruşturmanın derhal sonlandırılması ve Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan meslektaşlarımızın derhal özgür bırakılması için Çağlayan Adliyesinde ‘Adalet Nöbeti’ne başlayacağımızı iddianame düzenlemeden bir hafta önce duyurmuştuk.

Tutukluluğun üzerinden geçen 5 ayın ardından iddianame nihayet 04.04.2017 tarihinde mahkemeye sunulmuştur. ‘Adalet Nöbeti’nin henüz ilk adımında sonuç vermeye başlamasından dolayı mutluyuz öncelikle!

Ancak iddianamenin nihayet düzenlenerek mahkemeye sunulması ‘Adalet Nöbeti’ni gereksiz hale getirmemiştir, aksine daha da yakıcı hale getirmiştir.

Müvekkillerimiz neyle suçlandıklarını bilmiyorlardı; artık biliyorlar, ama bu durum hukuksuzluğu ortadan kaldırmıyor, aksine daha da ağırlaştırıyor.

Müvekkillerimiz hakkındaki iddialar tamimiyle asılsız, çoğunlukla hayal ürünü ve uydurma, ortalama akıl ve vicdan sahibi bir kişi için dahi kabul edilemez, hiçbir mesnedi ve somut tek bir delili bulunmayan akıl ve mantık dışı iddialardır.

Müvekkillerimiz öncelikle gazetecidir ve gazetecilik faaliyeti suç ile ilişkilendirilemez. Toplumun haber alma hakkı, bu kapsamda olmak üzere gazetecilik faaliyeti ve basın özgürlüğü demokratik bir toplum için vazgeçilemez bir değerdedir. Mahkemeye sunulan iddianame ile ise açıkça gazetecilik faaliyetini yargılanmaya, ifade ve basın özgürlüğünü suçla ilişkilendirmeye çalışılmaktadır. Bu akıl ve izan dışı, basını susturmaya ve zapturapt altına almaya yönelik iddiaların toplumun vicdanında mahkûm edildiğini biliyoruz. Mahkeme önünde de paçavraya döneceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

Bununla birlikte yalnızca hukuksal varlığı nedeniyle değil siyasal iktidar karşısında bağımsız ve tarafsız olmadığı iddiaları ile tartışma konusu olan sulh ceza mahkemeleri tarafından verilen keyfi tutuklama ve devamı kararlarının olumsuz sonuçları halen ortada durmaya devam etmektedir.

Meslektaşımız ve arkadaşımız avukat Bülent UTKU, Akın ATALAY ve M. Kemal GÜNGÖR akla ziyan, ipe sapa gelmez iddialar nedeniyle halen özgürlüklerinden yoksunlar.

Bu hukuksuzluğa sessiz ve seyirci kalmayacağız!

Soruşturmanın derhal sonlandırılması talepli olarak başlatacağımızı duyurduğumuz ‘Adalet Nöbeti’ni tutuklu meslektaşlarımız özgür bırakılıncaya dek, 06.04.2017 Perşembe günü başlamak üzere her perşembe saat 11.00/13.00 arasında Çağlayan Adliyesi C kapısı girişindeki Themis heykelin önünde tutmaya devam edeceğimizi saygı ile bildiririz.