Emperyalist işgal koalisyonu devrede: Suriye bombalandı!

ABD Başkanı Donald Trump, bu gece itibariyle Suriye'ye yönelik saldırıyı onayladığını duyurdu

Emperyalist işgal koalisyonu devrede: Suriye bombalandı!

ABD Başkanı Donald Trump, bu gece itibariyle Suriye’nin meşru hükümetine yönelik saldırıyı onayladığını duyurdu. Trump’ın açıklamasından dakikalar sonra Suriye’ye yönelik emperyalist saldırı başladı. Askeri operasyona İngiltere ve Fransa da katıldı.

IŞİD, ABD’yle eş zamanlı saldırıya geçti

Şam’ın güneyindeki Yermuk Kampı’nı elinde tutan IŞİD militanları füze saldırılarının başlaması ile birlikte saldırıya geçti.

ABD’den AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanı Mattis yaptığı açıklamada, “ABD, İngiltere Fransa başka bir kimyasal saldırı gerçekleşmemesi için adım atılmıştır. Harekat Suriye hükümetini hedef alıyor. Operasyon Esad’a güçlü bir mesaj vermek için bir defalıktı. Yeni operasyonlar planlanmıyor” dedi.

ŞAM BOMBALANDI

Yerel kaynakların aktardığına göre Suriye’nin başkenti Şam’da patlama sesleri duyulurken, Suriye hava savunmasının aktif olduğu bildirildi. Suriye Devlet Televizyonu’ndan yapılan açıklamaya göre emperyalist işgal koalisyonuna ait 13 seyir füzesinin düşürüldüğü aktarıldı.

ABD, İngiltere ve Fransa’nın saldırılarıyla Suriye’ye ait bir çok askeri üssün vurulduğu aktarılıyor. Askeri üsler dışında sivil yerleşim bölgelerinin de bombalandığı belirtilirken bilimsel bir araştırma merkezinin de vurulduğu belirtildi. Seyir füzeleriyle vurulan yerleşim yerlerinde sivil kayıpların olduğu belirtiliyor.

Fırlatılan seyir füzelerine karşı Suriye hava savunmasının karadan havaya ateş anı sosyal medyada paylaşıldı:

İNGİLTERE’DEN AÇIKLAMA

Saldırının başlamasının ardından açıklama yapan İngiltere Başbakanı Theresa May, “Suriye’de güç kullanmaktan başka seçenek yok” şeklinde konuştu. İngiltere’ye ait 4 tornado uçağının hava saldırılarına katıldığı belirtildi. İngiliz jetlerinin Humus yakınlarında askeri tesisleri vurduğu iddia edildi.

FRANSA’DAN AÇIKLAMA

İngiltere ve ABD ile birlikte Suriye’ye yönelik saldırı operasyonuna katılan Fransa’dan da açıklama geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye’ye yönelik operasyona onay verdiğini açıkladı. Macron, “Suriye’de kimyasal silah kullanımının normalleşmesine müsamaha edemeyiz” açıklamasında bulundu.

RUSYA: ABD TÜM ULUSLARARASI KURALLARI İHLAL ETTİ

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Savunma Komitesi başkanı Aleksandr Şerin, “ABD Suriye’ye yönelik saldırılar düzenleyerek tüm uluslararası kuralları ihlal ediyor ve Rusya bunu saldırganlık eylemi olarak görmektedir” açıklamasında bulundu.

SURİYE’DEN İLK AÇIKLAMA

Hava saldırısı sonrası Suriye’den yapılan ilk açıklamada, müdahalenin uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtildi. Suriye televizyonu ise Suriye hava savunma sistemlerinin Amerika, Fransa ve İngiltere’nin ortaklaşa düzenlediği operasyonlara karşılık verdiğini ve 13 füzenin düşürüldüğünü bildirdi.

RUSYA DIŞİŞLERİ: SALDIRILAR, SURİYE’NİN BARIŞÇIL BİR GELECEK ŞANSI ELDE ETTİĞİNDE GELDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Şam barışçıl bir gelecek şansı elde ettiği anda saldırıya uğradı” ifadeleri kullanıldı.

Konuya ilişkin açıklamayı yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, şu ifadeleri kullandı: “Suriye halkı önce Arap Baharı’na, sonra IŞİD’e, şimdi de ‘akıllı’ Amerikan füzelerine maruz bırakıldı. Yıllardır terör tehdidi altında ayakta kalmaya çalışan egemen bir devletin başkentine saldırı düzenlendi.”

Beyaz Saray’ın saldırı kararını almasında internet ve ana akım medya üzerinden yayınlanan fotoğraf ve videoların etkili olduğunu vurgulayan Zaharova, ABD’nin biyolojik silah labaratuarları iddiasını Irak işgaline gerekçe olarak göstermesini ima ederek “15 yıl önce Beyaz Saray bir şişe ve Dışişleri Bakanı’nı kullanmıştı. Şimdi ise Washington, şişe yerine medyayı kullandı” dedi.

BAŞKANLIK SARAYI VE HÜKÜMET BİNALARI VURULMADI

Şam’daki Sputnik muhabiri, ABD öncülüğündeki saldırılarda Suriye Devlet Başkanlık Sarayı’nın ve başkentteki hükümet binalarının vurulmadığını bildirdi.

NATO’DAN DESTEK AÇIKLAMASI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD öncülüğündeki saldırıya ilişkin açıklamasında, “ABD, İngiltere ve Fransa tarafından atılan adımları destekliyorum. Bu adım, rejimin Suriye halkına yönelik kimyasal silahlarla saldırma kabiliyetini azaltacaktır” dedi.

“RUS HAVA SAVUNMA BÖLGELERİNE ABD FÜZELERİ GİRMEDİ”

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD ve müttefikleri tarafından ateşlenen hiçbir füzenin, Tartus ve Hmeymim’in de dahil olduğu Rusya hava savunmasının sorumlu olduğu alana girmediği bildirildi.

İRAN’DAN AÇIKLAMA

İran’dan; ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’de düzenlediği hava saldırılarıyla ilgili ilk açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı saldırıyı şiddetle kınadığını açıklarken, Suriye’ye yapılan saldırının bölgesel sonuçlarının olacağını açıklandı.

BM GENEL SEKRETERİNDEN AÇIKLAMA

BM Genel Sekreteri Guterres, “Tüm üye devletlere böyle tehlikeli bir durumda itidal göstermesi, gerginliği tırmandıracak ve Suriye halkının ıstırabını daha da kötüleştirecek herhangi bir eylemden kaçınma çağrısı yapıyorum” dedi.

ŞAM HALKI, ESAD’A VE SURİYE ORDUSUNA DESTEK İÇİN SOKAĞA ÇIKTI

ABD öncülüğündeki saldırıyı protesto eden Şam halkı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a ve Suriye ordusuna destek vermek için sokaklara döküldü. Ellerinde Suriye bayrakları taşıyanların yanı sıra silahlı askerler de gösteriye katılıyor.

RUSYA: SALDIRIDA 100’DEN FAZLA FÜZE FIRLATILDI

Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıda havadan karaya ve kruz olmak üzere 100’den fazla füze fırlatıldığını bildirdi. Açıklamada, saldırıyı Kızıl Deniz’deki iki ABD savaş gemisinin, Akdeniz’deki taktik uçaklarının ve Tanf bölgesindeki B-1B bombardıman uçaklarının gerçekleştirdiği kaydedildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Suriye’ye yönelik olarak operasyonu için “Türkiye harekatı yerinde bir tepki olarak görmektedir. Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanını tercuman olan bu operasyonu memnuiyetle karşılıyoruz” şeklinde ifadelere yer verdi.

HİZBULLAH: ABD’NİN BÖLGEYE KARŞI SAVAŞI YENİLGİYLE SONUÇLANACAKTIR