Almanya Cumhurbaşkanı: Çok sayıda insan artan baskıdan kaçarak bize sığınıyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, konuk Cumhurbaşkanı Erdoğan onuruna verilen yemekte  konuştu.

Almanya Cumhurbaşkanı: Çok sayıda insan artan baskıdan kaçarak bize sığınıyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, konuk Cumhurbaşkanı Erdoğan onuruna verilen yemekte  konuştu.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onuruna Berlin’de verilen akşam yemeğinde konuştu. Yemek organizasyonu, Bellevue Sarayı’nda düzenlenirken; 120 davetli misafirin katıldığı öğrenildi.

Steinmeier, Erdoğan’a dönük olarak “Sayın Cumhurbaşkanı umarım bunları gündem içerisinde görmezden gelemeyeceğimizi anlıyorsunuzdur. Günümüzde Türkiye’den endişe verici derecede çok sayıda insan, sivil topluma yönelik artan baskıdan kaçarak bize sığınıyor. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’de siyasi nedenlerle tutuklu olan Alman vatandaşlarından dolayı endişeliyim. Endişem halen tutuklu olan Türk gazeteciler, sendikacılar, hukukçular, entelektüeller ve siyasetçiler için de geçerli. Türkiye’nin darbe girişimi travmasından iki yıl sonra dengesini yeniden bulmasını arzu ediyoruz. Keskin toplumsal karşıtlıklar arasında insan hakları ve hukuk devleti temelinde bir uzlaşının başarılı olmasını arzu ediyoruz. Son aylardaki rahatsızlıklar giderilmiş değil, ziyaretinizle tek başına normalliği sağlayamayacağım. Ancak ziyaretiniz yeni bir yolun başlangıcı olabilecek.” konuşmasını yaptı.

“Anlaşmazlıklarla dolu aylardan sonra iyi ilişkilere yeniden dönülmesi için gösterilen tüm çabaları memnuniyetle karşılıyorum. Bu çabalara bizi ayıran hususlarda açık alışveriş de dahil” diye konuşmasını sürdüren Steinmeier, Ortadoğu’da barış, terörizmle mücadele ve sığınmacı kriziyle baş etmede Türkiye’ye bir partner olarak ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, Almanya’daki yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli vatandaşın Almanya için katkılarını da övdü. Steinmeier “Türk göçmen kuşaklarının izlerini bıraktıkları, çok farklı kökenden insanların kendine yurt edindikleri, bir özgürlük ve hukuk devleti yurdu olan, çeşitliliklerle dolu, dünyaya açık bir Almanya’nın Cumhurbaşkanı olduğum için gururlu ve müteşekkirim” dedi.