Binali Yıldırım: İki süper gücün arasına kılıç gibi girip Suriye'ye düzeni getirdik

Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin hamiliğinde Suriye'nin yıkımı için cihatçı çetelere her türlü desteği veren partisinin politikasıyla ülkeye 'düzen' getirdiklerini öne sürdü.

Binali Yıldırım: İki süper gücün arasına kılıç gibi girip Suriye'ye düzeni getirdik

Başbakan Binali Yıldırım, Kocaeli’nde düzenlenen Sanayi ve Teknoloji Zirvesi’nde konuşmasında, AKP’nin Suriye politikasını “İki süper gücün arasına kılıç gibi girdik” ifadeleriyle övdü.

Yıldırım’ın konuşmalarından bazı başlıklar şöyle:

“ÖYLE DİK DURUYORUZ Kİ…”

Avrasya coğrafyasında öyle dik duruyoruz ki Türkiye’ye bölgeye hiza vermek isteyen süper güçler de Türkiye’yi örnek almaya başladılar.

Her sene bin kişi gönderiyoruz. 130 bin 100 değişik ülkeden okuyanlar var. Bu okuyan insan ne oluyor? Türkçe konuşuyor. Bunları servet harcasanız sağlayamazsınız. Bu bir geleceğe yatırımdır. Sizin ülkenizin güzelliklerini anlatan, değerlerini yaşayan dünyanın her tarafında insanlar olması ne demek? Sizin her zaman gündemde olmanız demektir.

“TÜRKİYE ETKİLENİYOR”

Türkiye 2002-2017 arası üst üste yüzde 5.8 büyümeyi başardı. Bu noktalara kolay gelmedik. Küresel finans piyasaları şu an da bir dalgalanma içerisinde. Çin ve Amerika arasındaki ticaret savaşı… Amerika, Çin’den alacağı ürünlere ilave vergiler gerekiyor. Türkiye de buna dahil. Benzerini muhatap ülkelerde de yapıyor. Ekonomik savaş, küresel dengeleri de bozuyor.

Türkiye de bundan etkileniyor. Biz, bütün bu belirsizliklerin göbeğinde yer alıyor. Bütün olayların merkezinde biz varız. Savaş, göç hepsi burada. Dolayısıyla biz de etkileniyoruz. Biz bu süreçleri daha önce de yaşadık. 2016 darbesinden sonra yaşadık. Bir çeyrekte yüzde 4 küçüldü Türkiye. Hızlı bir şekilde toparlandık, 3.2 ile 2016’yı kapattık. 2017’de 7.4 rekor! Ona da şimdi çamur atmaya çalışıyorlar.

“SURİYE’YE GÜVENİ VE DÜZENİ GETİRDİK”

Orta Doğu’da iki tane süper gücün arasına kılıç gibi girip Suriye’ye güveni ve düzeni getirmek kolay değildir. Bu Türkiye’nin başarısı. Babaannemin bir tabiri var, sel giden kum kalır: Uzaklardan gelenler gidecek ama biz kalacağız. Bölgenin kaderinden kendimizi soyutlayamayız. Bölgenin geleceğine Türkiye ve komşuları olmalı, uzaklardan gelen güçler değil.