'Cihatçıların ağır silahları İdlib'den çıkarılmaya başlandı'

Rusya ile Türkiye arasında varılan İdlib mutabakatı çerçevesinde ağır silahların, “askerden arındırılmış bölgeden” çekilmeye başladığı iddia edildi.

'Cihatçıların ağır silahları İdlib'den çıkarılmaya başlandı'

Reuters ve Anadolu Ajansı’ne konuşan Türkiye ile bağlantılı cihatçılar, İdlib’de kurulacak silahsız bölgeden ağır silahlarını çekmeye başladıklarını söyledi.

Türkiye destekli cihatçı gruplardan iki komutan, ağır silahların çekilmesinin bugün itibariyle başladığını ve işlemin birkaç gün süreceğini aktardı.

Ahrar eş-Şam, Nureddin Zenki Tugayları, Ceyş el Ahrar ve Şukur el Şam’ın oluşturduğu Türkiye destekli ‘Suriye Kurtuluş Cephesi’ adlı çatı örgüt adına konuşan kaynaklar, geri çekilen ağır silahların roketatar ve topçu arabası tarzı araçlar olduğunu belirtti. Kaynaklar makineli tüfek ve benzeri hafif-orta ağırlıklı silahların ise kalacağını aktardı.

Soçi’de Türkiye ile Rusya’nın vardığı ve İdlib operasyonunun askıya alındığı anlaşma kapsamında cihatçıların bölgeden çıkmaları için son tarih 15 Ekim olarak belirlenmişti. Anlaşmayla İdlib’de Türkiye ve Rusya denetiminde tampon bölge kurulması kararlaştırılmıştı.