'Doların 5’in üstüne çıkmasını tartışmayalım bile'

Geçtiğimiz hafta 5 TL'yi görmek üzere iken kısmi inişe geçen doların bu eşiği geçmesi halinde "yıkıcı bir etki" yaşanacağı belirtiliyor.

'Doların 5’in üstüne çıkmasını tartışmayalım bile'

Yalnızca bu yıl itibariyle dahi tam 1 liradan fazla artış göstererek 5 liranın sınırlarına dayanan Dolar/TL ile ilgili çarpıcı bir değerlendirme geldi.

Habertürk’ün ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım, Dolar/TL “psikolojik eşik” olarak nitelediği 5 liranın üzerine çıkıldığında kur artışlarının veya oynaklıklarının yıkıcı etkisiyle karşılaşılacağını söyledi.

Dolar/TL’nin 4.80-4.90’larda devam eden şimdiki seviyesinin “idare edilebilir” olduğunu söyleyen Yıldırım, “5’in üstüne çıkmasını ise tartışmayalım bile. Bıçak tam kemikte ve durum çok acil.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım’ın “Dolar kurunda 5’in önemi” başlıklı yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

“- Doların geçen hafta gece ve dış piyasalar açıkken 4.9796’ya kadar çıkması ve oradan geri dönmesi önemliydi. Beklentilerin kötüleşmemesi açısından doların 5 TL’nin üzerini görmemesi ve bunu fiyatlamaya başlamaması belirleyici durumda. Psikolojik eşik 5 TL’nin altında kalındığı sürece kur artışlarının veya oynaklıklarının yıkıcı etkisiyle karşılaşmayabiliriz.

5’İN ALTI MI ÜSTÜ MÜ?

Doların durumuna 5 TL’nin altında mı seyrediyor, yoksa 5 TL’nin üstünde mi seyrediyor diye bakabiliriz. Gelişmelerin hangi tarafa evrileceğini yine 5 çizgisinden izleyebiliriz. Dolar kuru bu sınırın altında kaldığı sürece pek endişeye kapılmaya gerek yok. Yıkıcı bir şokla karşılaşmayabiliriz. Durumu idare edip gider ve önlemlerin alınmasını bekleyebiliriz. 5’in üstüne çıkmasını ise tartışmayalım bile. Bıçak tam kemikte ve durum çok acil.”