İran ve Irak'tan ticari işlemlerde dolar kullanmama kararı

İran-Irak Ticaret Odası, Tahran ve Bağdat'ın karşılıklı yaptıkları ticareti işlemlerde dolar kullanmama ve dolar yerine euro, riyal ve dinar kullanma kararını açıkladı.

İran ve Irak'tan ticari işlemlerde dolar kullanmama kararı

İran-Irak Ticaret Odası, Tahran ve Bağdat’ın karşılıklı yaptıkları ticareti işlemlerde dolar kullanmama ve dolar yerine euro, riyal ve dinar kullanma kararını açıkladı.

İran-Irak Ticaret Odası Başkanı Yahya İshak İran basınına yaptığı açıklamada “”İran ve Irak arasındaki ticari işlemlerden dolar çıkarıldı. Ticari işlemlerin birçoğu euro, riyal ve Irak dinarıyla gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

İran’ın ürün ihraç ettiği ülkelerde birinci sırada Çin yer alırken, ikinci sırada Irak’ın olduğundan bahseden İshak, Irak’a petrol dışı ürün ticaretinin ise yaklaşık 8 milyar dolar olduğunu aktardı. İki ülke arasında bankalar arası para transferinin de oldukça düşük olduğunu söyleyen İshak, bankacılık sorunlarının çözülmesi konusunun İran ekonomisinin temel önceliği olduğunu ve Irak ile ortak bir banka kurulması gerektiğini söyledi.

İshak, Çin’e ihraç edilen ürünlere dair ise “İran’ın Çin’e yaptığı ihracatın önemli bir kısmını petrol ve petrokimya ürünleri oluşturuyor. Irak’a ise domates salçasından yapı malzemelerine kadar yüksek istihdam sağlayan ürünler ihraç ediliyor” dedi.

7 Ağustos tarihinde ABD İran’ın dolara erişimini engelleyen yaptırım paketini uygulamaya koymuştu.