Kandilli Rasathanesi Müdürü: Gittikçe sona yaklaşıyoruz

İstanbul depreminin yeri yüzde 99.9 belli

Kandilli Rasathanesi Müdürü: Gittikçe sona yaklaşıyoruz

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, İstanbul’da olası bir depremin yerinin yüzde 99.9 oranında belli olduğunu açıkladı.

“Bugün 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacaksa, 20 sene daha geçtiği zaman 7.4, 40 yıl geçtiği zaman da 7.5 büyüklüğüne çıkacak” diyen Özener, Marmara’daki fayın kırılması durumu için de “Gittikçe sona yaklaşıyoruz” dedi.

Habertürk’ten Öznur Karslı’ya konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener’in açıklamaları şu şekilde:

“Depremin nerede olacağı yüzde 99.9 oranında belli. Bu yer de Marmara Denizi’nin içi. Yani sismometrelerin bulunduğu yerler. İzmit Körfezi ucuna kadar geldi. Kuzey Anadolu Fayı’nda 1939, 1942, 1944, 1957, 1967, 1999 Marmara ve 12 Kasım depremlerinin kırdığı yerlere bakacak olursak, bir tek geriye kırılmayan Marmara Denizi kalıyor. Nasıl ve kaç parça kırılacağını bilmiyoruz; birçok senaryo var. Şu an en iyi ihtimal 7.2 büyüklüğünde deprem olacak. 7’nin üzerinde bir enerji birikmiş durumda. Bu fay tek parça kırılırsa deprem daha büyük olabilir. Gittikçe sona yaklaşıyoruz.”